Varför kostar en konsult?

Jag arbetar som konsult med inriktning på organisatorisk arbetsmiljö. Det innebär att jag gör uppdrag som tar en dag upp till flera veckor. Ibland vill kunden bara ha en timmes föredrag men det tar mig betydligt mer tid att producera den där timmen – även om man räknar bort resor – så i princip tar inget uppdrag mindre än en dag.

Så här i deklarationstider tänkte jag passa på att beskriva hur ekonomin för en egenföretagare kan se ut. Det varierar självklart stort beroende på vad man gör. Jag tar mig själv som exempel (om än med fejkade siffror). Jag lever på min kunskap och förmågan att omsätta den så den blir meningsfull i den situation kunden befinner sig. För att klara av att hålla mitt kunnande om vad som händer i arbetslivet uppdaterat samt hålla mig i takt med forskningsfronten behöver jag på lång sikt avsätta ungefär en dag i veckan till att läsa vetenskapligt baserade böcker och artiklar men också artiklar från olika branschtidningar, nyhetsbrev, sajter med mera.

Därutöver behöver jag marknadsföra mig på olika sätt. Jag gör det genom att blogga, skicka nyhetsbrev samt på olika sätt nätverka. I detta ingår också att hålla hemsidan uppdaterad. Just dessa aktiviteter är för tillfället klart eftersatta, men i en idealtillvaro borde ungefär en dag i veckan gå till detta. För att göra beskrivningen av min vardag enkel räknar jag in all administration i detta också. Totalt två dagar i veckan således för att sköta själva företagandet. Återstår tre dagar per vecka för att göra uppdrag.

Räknar man bort sommarsemester och lite julledighet så återstår 45 arbetsveckor à 3 dagar = 135 dagar. Med förberedelser och resor tar ett uppdrag om en dag (eller mindre) minst två dagar i anspråk. Det gör ett snitt på cirka 6 endagsuppdrag i månaden. Om det är längre uppdrag innebär det i mitt fall att jag är hemma och skriver och då går det inte bort lika mycket tid till resor.  I dessa fall kan jag i princip ta betalt för alla de tre dagarna. Några dagar hos kund ingår i emellertid alltid så i snitt kanske jag kan räkna på 2,5 dagar/vecka för sådana uppdrag. Om jag räknar med att hälften av mina uppdrag är endagsuppdrag och hälften lite längre uppdrag hamnar jag på ett snitt om 2 debiterbara dagar per vecka. 45 veckor om året = 90 dagar. Max. Om jag har tur och får in uppdrag i den utsträckningen och som inte krockar med varandra vad gäller tidpunkten.

Vad är rimligt att få i lön?

Lön är svårt, men jag skulle kunna jämföra mig med en offentligt anställd tjänsteman motsvarande min kompetens och rundar av till en jämn siffra:  40 000 kr/mån. Grovt räknat med 30% i skatt så blir det 28 000 ut i månaden. För att du som anställd ska få ut det har arbetsgivaren kostnader för sociala avgifter, pension mm på drygt 50% pålägg på lönen, avrundat neråt blir det totalt 60 000 / månad, vilket gör  720 000 / år. Till detta kommer arbetsgivarens kostnader för utrustning, lokaler, IT-support,  kompetensutveckling, resor, traktamente, friskvårdspeng, julfest, interna möten, arbetsledning med mera. Gissningsvis cirka 100 000 till per år (troligen mycket lågt räknat). Totalt 820 000 /år. (Bara så du vet. Lönen är inte det enda som kostar. Lätt att glömma det ibland.)

Som företagare behöver man också få ihop kostnaderna för utrustning, telefon, bokföring, resor, litteratur, marknadsföring, kontorsmaterial, kompetensutveckling med mera. För att göra det enkelt: Låt oss säga att jag vill ha ut 28 000 kr efter skatt varje månad (som i exemplet ovan). Det innebär 336 000 kr på ett år. Som enskild företagare behöver jag då göra en vinst på ungefär det dubbla, dvs 672 000 kr. Om jag vill ha någon form av pension så skulle jag behöva spara ytterligare några tusen i månaden för detta ändamål. Låt oss säga totalt 2500 kr i månaden (lågt räknat för min ålder) vilket innebär ytterligare behov av vinst om 60 000 kr på ett år. Jag har som sagt också en del utgifter som behöver täckas. Jag har kontoret hemma så för min del rör det sig om cirka 150 000 på ett år.

Summa summarum – ett fynd!

  • Lön + källskatt + sociala avgifter + pension = 732 000 kr.
  • Övriga kostnader = 150 000
  • TOTALT: 882 000 kr
  • Fördelat på 135 dagar = 6 533 kr/dag
  • Fördelat på 90 dagar = 9 800 kr/dag.

Det är, som jag ser det, inte heller orimligt att jag som kanske anlitas några få dagar för ett uppdrag i en organisation och där organisationen inte behöver ta något som helst ansvar för mig den övriga tiden faktiskt betalar mig mer än sina egna anställda. Dubbelt upp vore inte orimligt. Men även utan att få betalt för att uppdragsivaren slipper ta ansvar för mig så hamnar man med ovanstående uträkning på minst 13 000 kr för ett uppdrag som tar två dagar att producera – även om bara kunden vill ha en timmes föreläsning. Skulle man dubbla det så blir det cirka 25 000 kr.

Så, 13 000 kr kanske låter dyrt för en timmes föreläsning men det är egentligen inte det. Om man tänker efter lite. Tänker man efter lite till så är det rena fyndet eftersom det borde kosta det dubbla. Eller hur?

Lisbeth Rydén
Följ mig på:
2 Kommentarer
  1. Lars Benthorn
    Lars Benthorn says:

    Professionella uppköpare förstår det där men det gör inte många andra. Sedan tillkommer ju att varje gång bevisa sin kompetens vilket man som anställd inte behöver göra (åtminstone inte lika ofta)

    • Lisbeth Rydén
      Lisbeth Rydén says:

      Hej Lars,

      Så är det oftast. Det är inte så ofta kunderna tycker att det är dyrt om de är vana att handla upp sådana tjänster. Däremot verkar många ha en massa fördomar om vad konsulter kostar och hur mycket som blir över för själva konsulten. Om jag som i exemplet ovan klarar att fakturera cirka 882 000 kr och har omkostnader på 150 000 så innebär det att jag (med 25% momssats) netto genererar cirka 183 000 kr i moms utöver de 366 000 kr i skatt och sociala avgifter (inkl pensionen ovan), dvs totalt 549 000 kr i skatt till det gemensamma. Så av det som på fakturan – inklusive moms – totalt landar på cirka 1 100 000 kvarstår efter omkostnader på 150 000 (187 500 inkl moms), momsinbetalning om 183 000 kr samt skatt och sociala avgifter om 366 000, ungefär 364 000 kr att göra vad jag vill med. I exemplet ovan fördelas dessa pengar på en löneutbetalning om cirka 30 000 kr varav 2 500 kr går till ett sparande till pension för att i alla fall närma mig den offentliganställdes pensionsnivå.

      I den allmänna debatten däremot låter det tyvärr ofta mer som ”drar in över miljonen per år”. Det är den sortens formuleringar jag tycker är tråkiga eftersom de som hör det jämför med vad de får insatt på banken varje månad. Det är en orättvis jämförelse och en argumentationsteknik jag ogillar. Den bidrar till att misstänkliggöra egna företagare (konsulter och andra) på ett ojuste sätt.

      Det kan finnas anledning till att ifrågasätta prissättning, vad olika tjänster är värda och mycket annat men då ska det ske på rättvisa grunder. Det är inte jag som har bestämt att hälften av det fakturerade ska gå i skatt. Jag har inget emot det, men jag tycker inte att jag ska behöva misstänkliggöras för det. Var istället glad för att jag kan bidra med 550 000 kr till vår gemensamma välfärd. Det är ju inte så att jag smiter från skatten direkt…

Kommentering är stängd.