Effektiva fikaraster

 Manpower och Kairos Future har intervjuat 8 000 personer om deras fikavanor på arbetsplatsen. I undersökningen ser de ett tydligt samband mellan gemensamma fikaraster och ökad effektivitet.

Vad är det då för positivt med att ha gemensam fika och inte en kopp kaffe på skrivbordet? Du får ett avbrott från arbetsuppgifterna och hinner snabbt ladda om batterierna. Du hör vad de andra jobbar med och kanske får idéer om hur du kan utföra dina uppgifter bättre, enklare eller snabbare. Sist men inte minst det skapas lättare en gemenskap och en positiv stämning på arbetsplatsen. I förlängningen är detta en av de viktigaste delarna för att motivera medarbetare till att jobba effektivare.

(Källa: duochjobbet.se)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
4 Kommentarer
 1. Rebecca
  Rebecca says:

  Så sant som det är sagt! Jag jobbade på ett företag där mellanchefen tyckte fika var slöseri med tid. Hon blängde och suckade och visade allmänt missnöje så fort någon lämnade sitt skrivbord. Hon brukade komma med sina pärmar till fikarummet och säga ”Ja när ni ändå sitter här kan vi ju ta dagens möte”. Chefen över henne påpekade flera gånger att både fikapauser och att stå och prata lite strunt ett par minuter vid nån annans skrivbord var bra för effektiviteten, men så fort han lämnade kontoret körde hon sitt race. Ingen på kontoret trivdes, alla mådde dåligt och stämningen var botten. Folk fikade av ren trots och själv varade jag bara 6 månader på företaget.

 2. Eva Jansén
  Eva Jansén says:

  Tyvärr är det många som inte har insett den positiva effekten av korta pauser. Vi får hoppas att hon inte får lära sig det den hårda vägen, dvs. genom att bli utarbetad.

 3. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Men huu, Rebecca! Kan precis förstå att folk mådde dåligt. Kan ju inte bli annat än tråkig stämning med ett sådant kontrollbehov hos närmsta chefen.

  Det här med fika och ledarskap får mig osökt att tänka på chefen som hade för vana att stressa över sina luncher. Han kunde ta en nutrilett stående bredvid borden där alla satt och åt. Pratade gärna om hur stressad han var. Kan inte minnas att han fikade med personalen… Jo, om det bjöds på kaka kom han. ;)

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Maria Kullberg, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Effektiva fikaraster http://gottarbetsliv.se/2011/01/10/effektiva-fikaraster/ […]

Kommentering är stängd.