Etikett i öppna landskap

Att arbeta i öppna kontorslandskap med många människor runt omkring sig kan vara stressande och få dig att producera sämre.  Men det finns små knep som gör att det fungerar bättre. Själv jobbade jag under några år tillsammans med 350 medarbetare i tre våningar utan några väggar.  Från början var det ovant, men efterhand hittade vi sätt att hantera situationen och få det att fungera. Här kommer några tips:

Miljön behöver vara anpassad utifrån hur många som ska sitta i det öppna landskapet. Det innebär att ha tillräckligt mycket ljuddämpande material för att hålla ned ljudnivån.  Se till att det finns tillräckligt många samtals och konferensrum, så att det går att spontant använda dem vid behov. Alla människor är inte bekväma i stora grupper, ge medarbetarna möjlighet att bestämma var i lokalen de vill sitta. Vår reptilhjärna upplever det tryggare att sitta i kanten av ett rum eller med en vägg bakom oss.

När ni kommunicerar med varandra ropa inte ut en fråga tvärs över rummet, gå över till den andras skrivbord. Respektera att de som sitter emellan Er inte alltid vill lyssna till Er konversation. När ni diskuterar något försöka att hålla en så låg ljudnivå som möjligt. Vet ni om redan från början att detta kan bli en längre diskussion, förflytta Er till något av samtals eller konferensrummen. Är det många som behöver din hjälp? Sätt upp en markering på din arbetsplats, när du behöver jobba ostört. Hitta gärna en gemensam markering, så alla medarbetareförstår vad det betyder och respekterar den. Pratar du mycket i telefon? Använd hörlurar, hjälper dig att höra den andra parten bättre, stänger ute en del av kontorsljuden och ger dig möjlighet att hålla en längre nivå på din dialog.

Ska du utföra en komplex arbetsuppgift och har svårt att koncentrera dig? Gå in och sätt dig i något av samtals eller konferensrummen eller försök att hitta vilken tid på arbetsdagen som det är lugnast på kontoret. Direkt på morgonen, efter lunch eller när arbetsdagen går mot sitt slut? Har du svårt att behålla fokus större delen av dagen? Sätt på dig hörlurarna och lyssna på musik. Det finns speciella ”white noise” musik att ladda ner både på datorn eller din iPhone/Android. ”White noise” är oftast ljud från naturen som t ex vågor mot en strand, ett vattenfall eller ljud från en tropisk regnskog, som hjälper dig att skärma av kontorsljuden, slappna av och koncentrera dig på uppgiften.

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)