Gubbe mot strömmen

 

Åh, jag blir så glad av människor som säger saker som ”Mångfald börjar hos mig”!

Så här på internationella kvinnodagen tar jag tillfället i akt att skriva om en gubbe. Men en gubbe med rätt attityd.

I veckan har tidningen Veckans Affärer Kvinna haft stor gala och prisutdelning i ett antal olika ”Årets nånting”-kategorier: Mäktigaste, Nykomling, Ryggrad etc. (läs hela listan här). De har också ett pris som de kallar Årets Gubbe Mot Strömmen, som i år delas ut till Hans Vestberg, vd på Ericsson. Varför han får priset? Jo, på två år har han tex dubblat antalet kvinnor i ledningsgrupper till att bli närmare en tredjedel. Han har sett till att öka mångfalden i ledningsgrupperna från att i princip enbart bestå av vita medelålders män från västvärlden till att ha ledamöter från flera delar av världen, med olika erfarenheter, ålder och utbildning.
Han ligger också bakom företagets satsning på att anställa kvinnor på lokalkontoret i i Saudiarabien , något som inte varit helt enkelt men väl värt att kämpa för.

Han har en skön ingång i sitt mångfaldstänk: ”Samlar man en ledningsgrupp där alla ser ut som jag, män i 45-årsåldern från Sverige, fattar vi säkert beslut snabbt och vi är antagligen väldigt överens. Men beslutet sätts med fel kulturell bakgrund. Med mångfald i ledningen tar det längre tid, men beslutet blir baserat på bredare fakta och erfarenheter och därmed mer rätt”.

Tänk vad spännande det skulle var med fler VDar och höga chefer som tänkte som han! ”Det börjar hos mig. Men det räcker inte att jag säger hur det ska vara. Det krävs att jag agerar.” (läs hela intervjun här)

I min värld är den metoden långt mer effektiv än kvotering och lagstiftning. Om alla bidrar, om så bara lite grann, så uppnår vi förändring. Om vi vill. Och gör.

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)