Kvinnors goda arbetsliv gynnar män

Ojämlik arbetsmiljö, diskriminering, sexistisk jargong, negativ särbehandling, olika lön för samma arbete och härskartekniker. Jag pratar om kvinnors arbetsmiljö. Vilket år? Här och nu pågår detta, fortfarande.

Arbetsmiljöverket har en pågående stor satsning på kvinnors arbetsmiljö på uppdrag av regeringen, för att synliggöra och förbättra kvinnors hälsa i arbetslivet. Verkligen på tiden.

Själv är jag helt uppslukad av detta just nu eftersom jag skriver i ämnet som arbetslivsjournalist. Det är ju inga direkta nyheter att det ser ut så här, men jag blir ändå lika upprörd. Framför allt förvånas jag över vilket motstånd jämställdhetsfrågor fortfarande väcker. På en arbetsplats jag besökte, är det fortfarande efter tre års försök att få till en förändring, starkt motstånd hos ledningen om att diskutera och vidta åtgärder för kvinnornas arbetsmiljö. Skrämmande. Varför detta motstånd?

Enligt forskaren jag intervjuade handlar det främst om okunskap och rädsla för vad konsekvenserna kan bli om frågan lyfts. Nu har de i alla fall lyckats få till en utbildning och workshop för chefer om likabehandling där jämställdhet är en stor del. Konstigt att det överhuvudtaget ska behövas. Suck. Det som många glömmer bort när jämställdhet i arbetslivet nämns är att det inte bara handlar om kvinnor. Forskning visar att en jämställd arbetsmiljö gynnar både kvinnor och män. Bland annat ett bättre arbetsklimat, minskad sjukfrånvaro, mer kreativitet och bättre produktivitet. Så varför ska det vara så svårt?

Inom högskolan är det stor skillnad på kvinnors och mäns möjligheter att göra karriär enligt en rapport från UHR, Universitets- och högskolerådet. En orsak är bland annat att kvinnor förväntas göra mer administrativt jobb, eftersom de är ”så duktiga” på det. Därmed får männen mer tid till sin karriärsatsning. ”Duktig-flicka-attityder” och härskartekniker förekommer, men också att kvinnorna själva ofta går i fällan om att de exempelvis är bättre på att hantera studentkontakter än män. Så ansvaret ligger hos båda könen. Dags att vi alla hjälps åt ta ansvar för varandras goda arbetsliv. Ett jämställt gott arbetsliv.

 

Ha en glädjefylld arbetsdag!

 

Hur kan arbetsmiljön bli bättre för både kvinnor och män?

Intressant läsning om jämställda karriärer och löner

 

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)