Testa att byta perspektiv ibland

Har du någon gång funderat  på vad som händer när man gör saker bara lite grann annorlunda än man brukar? Hur det känns att bokstavligen se saker från ett nytt håll? När man arbetar med grupper är det en viktig del för att börja tänka nytt, att våga göra annorlunda. Om man bara gör som man alltid har gjort så blir det ju ingen förändring. Men vad blir då reaktionen om du föreslår en liten fysisk förändring?
Bara ett enkel uppmaning att välja en annan plats i rummet idag och sitta bredvid någon annan än du gjorde igår kan verka obehagligt, även i en grupp där alla känner varandra.

Ett exempel: en facklig styrelse som ägnat många timmar åt att fundera över hur de kan förnya sig och bli mer intressanta och attraktiva sitter alltid i en hästsko vid sina möten. Ordförande har sin bestämda plats. När man plötsligt finner rummet ommöblerat med stolarna i en cirkel så uppstår ett mindre kaos! Var är min plats, och vem ska sitta vid huvudändan av bordet nu? Huvudändan finns ju inte ens kvar?
Det är väldigt enkelt att prata om förändring, men svårt att hantera, även de mest enkla varianterna visar det sig.

Eller ännu bättre, när kursdeltagarna kommer tillbaka efter lunchen är alla bord och stolar borta ur rummet. Kvar finns bara en  stor matta och lite schysst musik. Vem ställer sig avvaktande vid väggen? Är det någon som tar steget ut på mattan och börjar dansa? Och kan vi arbeta stående, utan bord och stolar? Vem styr upp hur vi ska göra? Superintressant att studera tycker jag!

 

Hur har du det, sitter du alltid på samma plats i fikarummet? Vad händer om du väljer en ny plats idag? För vem blir det störst förändring, för dig själv eller för dina kollegor?

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
2 Kommentarer
  1. Jonas Plunteman
    Jonas Plunteman says:

    Så otroligt intressant och spännande studie eller observation! Ja, det där med samma platser kan man ju se på olika sätt. För många medmänniskor med olika funktionsnedsättningar har ju ”rutiner” väldigt stor betydelse, samtidigt som jag också tror att alla människor – oavsett funktionsnedsättningar eller inte, skulle må bra av att ”bryta upp mönster” och våga sig på nya saker..

    Att förändra rutiner, möblera om på kontoret, – kan många gånger ge mera kraft och energi, för att öka arbetskapaciteten också!! :)

Kommentering är stängd.