Vem nätverkar du med?

Nätverkande handlar om att via sina kontakter hitta de personer och organsisationer som kan hjälpa dig att på något sätt få/uppnå kunskap, tid eller pengar. Eller kärlek med för den delen, men om det får jag ta en annan gång. När det gäller ens kontakter som du har i det analoga livet så kan du inte alltid mäta ditt inflytande även om mängden säg uppdrag ger en klar fingervisning. Däremot finns det ett flertal tjänster på nätet som kopplar samman ditt digitala liv; facebook, twitter linkedin osv för att se hur ditt inflytande ser ut på webben.

En av dessa tjänster är Klout, som väger samman en mängd data som du ger ifrån dig från dina olika webb-konton och som tillsammans ger dig en poängställning för att se hur du och ditt nätverk samverkar.

I USA där Klout kommer ifrån så finns det produkter och tjänster att få utifall du når tillräckligt högt poäng. Än så länge har dessa ”perks” som poängen ger inte kommit till Sverige och frågar du mig så kommer det inte heller. Varje gång Klout kommer upp för diskussion är det alltid lika intressant att se vilka som tillmäter Klout och dess poängsystem betydelse och vilka av oss som inte gör det. Jag var på ett föredrag där talaren pratade om att i framtiden så kan vi säkert via iphone kunna trycka på en knapp och hitta dem i rummet som hade samma poäng som en själv och ta en pratstund. Detta för att slippa ödsla tid på att prata med de som inte hade de poängen som man är ute efter. Dvs hitta dem med mest och bäst inflytande och därmed kontakter, och så strunta i dem som ligger på under ens egna poäng.

Som jag ser att man kan använda klout är att se sin egna utveckling på webben. Jag har gått från modesta 20 till att härom dagen nå 60 av 100. Denna utveckling har skett främst genom mina aktiviteter på twitter. Mikrobloggen som jag brukar beskriva som ”nätverkande på tunga droger”, så snabbt har du vänner och information inom ditt räckhåll. Men precis som i verkliga livet så gäller det att visa upp sig, bjuda på sig själv och sin kunskap, och därmed skapa ett förtroende som gör att ditt nya nätverk vill samtala med dig.

Vad har nu detta med det goda arbetslivet att göra? Jo, för att det finns, och kommer alltid att finnas, människor som bara vill umgås med de i sk toppen, och som gör allt för att behandla människor som de inte anser har inflytande på ett sätt de inte agerar mot toppen.

Men alla har någon form av inflytande över någon, och som alla nätverkare vet så har vi minst 200 kontakter bakom oss. Så innan du försöker dig på att bara umgås med människor med hög poäng på Klout, kom ihåg att alla börjar vi någonstans.

Vem har du inflytande över?

Ha en nätverkande vecka!

Ida Hedberg

Återkoppla.nu

Ida Hedberg
Senaste inläggen av Ida Hedberg (se alla)