Att vara medmänniska

Liksom min bloggkollega Cecilia Sahlström känner jag mig bedrövad och orolig över valresultatet. Det är som en segdragen baksmälla, en känsla i magen att allt inte riktigt är som det ska. Men det är en annan känsla som är starkare. Jag vill vara en god kraft. Jag vill bidra till en bättre värld, nu mer än någonsin.

På söndag håller jag i ett pass med frivilliga som besöker flyktingförvar. Passet handlar om att hitta strategier för att möta människor som befinner sig i en svår situation. De frivilliga är inte krishanterare eller jurister. De är medmänniskor och deras främsta uppgift är att samtala med flyktingarna, att möta dem som människor. Ibland kanske de kan hjälpa till med saker som att fylla i ett formulär eller ta reda på någon information, men för det mesta är allt de kan göra att finnas där, att lyssna och vara närvarande.

Det är stort. Att vara vittne, att visa att du bryr dig, även om du inte kan förändra någons situation, kan betyda allt för den personen. Det kan betyda skillnaden mellan totalt mörker och en strimma ljus.

Förutom några enkla råd kring samtalsmetodik kommer jag att fokusera på följande:

1. Förberedelse. Att vara grundad, att hitta din inre styrka så att du kan lyssna och vara närvarande utan att dras in i den andra personens berättelse.

2. Under samtalet. Att vara ärlig med vad du kan och inte kan hjälpa till med och att vara medkännande utan att falla in i fällan att förminska den du samtalar med (det handlar om att behandla varandra som vuxna, se mitt tidigare blogginlägg om det).

3. Efteråt. Att hitta tillbaka till dig själv efter svåra samtal, att släppa taget om den sorg och smärta som inte är din.

4. Att ta hand om dig själv, både i stunden och på längre sikt.

I vilka sammanhang på ditt jobb hamnar du i möten eller situationer som är svåra och tar kraft och energi? Hur kan du vara ditt bästa jag i de stunderna och hur kan du ta hand om dig själv efteråt?

Att vara medmänniska i relationerna med de människor vi möter varje dag kan vi förändra världen. Vilket är ditt första steg?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
2 Kommentarer
  1. Cecilia Sahlström
    Cecilia Sahlström says:

    Jag håller helt med dig! Att vara en god kraft är viktigt för att skapa framtidspositivism. Det här var dagen efter och jag kände mig förkrossad. Dagarna går och nu känner jag mig stark igen! Tack för ett positivt inlägg!!

Kommentering är stängd.