Bättre ergonomi på arbetsplatsen – hur gör jag?

Hur ser det ut på ditt skrivbord?

I mitt förra inlägg pratade jag om vikten av att göra rätt från början samt att få in rörelse på ett naturligt sätt i vår stillasittande vardag.
Lite längre ner kommer du att få några bra konkreta tips på vad du kan göra själv.

Som slutkläm fanns det 4st frågor:

  • Hur ser det ut på ditt skrivbord?
  • Hur fungerar din stol och är den rätt inställd/anpassad för dig och dina arbetsuppgifter?
  • Hur ser det ut i din omgivning?
  • Vilka rörelser är ofta återkommande?

Jag hoppas att du har tagit dig tid till att fundera på frågorna.

Så hur ser det egentligen ut hos dig på din arbetsplats?

Vi börjar med skrivbordet och arbetsytan.Det goda arbetsområdet
Det som du använder ofta ska vara nära dig och närma kroppen. Man pratar om det goda arbetsmiljöområdet som enkelt förklarat är det som är inom händernas räckhåll när du har armbågarna i sidorna (midjan). Det du behöver sträcka dig efter är i det yttre arbetsområdet och där ska vi placera sådant som vi använder mer sällan.

Om du ofta använder mus och tangentbord ska de alltså vara inom det inre goda arbetsområdet, använder du telefonen ofta ska den också placeras här.

Hur gör jag om min arm är utanför det goda arbetsområdet när jag arbetar med mus/tangentbord?
Fler och fler får problem med musarm. En av anledningarna är att vi arbetar med musen för långt ifrån kroppen (yttre arbetsområdet). Självklart påverkas det också av hur mycket vi arbetar med mus och hur den övriga arbetsmiljön ser ut.
(se fördjupning längst ner)

Previa gjorde en stor undersökning i våras på 55000 personer där 53% av kvinnor i åldern 36-50 år uppger sig ha besvär!

Det finns enkla lösningar i flera prislägen. Min erfarenhet säger att en centrerad mus som tex rollermouse eller mousetrapper har bäst effekt. Som alternativ kan du investera i ett mindre tangentbord och en  bättre formad/anpassad mus.
Vilken modell du väljer är en smaksak och….. se till att du får prova innan du köper något!
En fråga som jag ofta får när jag pratar om det goda arbetsområdet är:

Då måste det vara bra att arbeta med laptop?

Nja – är det så egentligen? Vad tror du?

 

Lycka till och kontakta mig gärna om du har några frågor!

Linda Björck

ERGOFalk AB

 

Och frågan om arbete med laptop besvarar jag i mitt nästa inlägg.

Fördjupning från Arbetsmiljöverket

2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Med ett laptopstöd får du skärmen i rätt höjd och arbetar i betydligt bättre position. Om du dessutom väljer ett mindre tangentbord så kommer du att arbeta i det goda arbetsområdet (se mitt förra inlägg) […]

  2. […] Med ett laptopstöd får du skärmen i rätt höjd och arbetar i betydligt bättre position. Om du dessutom väljer ett mindre tangentbord så kommer du att arbeta i det goda arbetsområdet (se mitt förra inlägg) […]

Kommentering är stängd.