Behåll semesterenergin längre II

blad

 

Känns det redan som det var flera år sedan du hade sommarsemester? Har du ork kvar på kvällar och helger att göra något roligt? I mitt förra blogginlägg skrev jag om mikropauser och hur några få minuters hjärnvila kan göra stor skillnad och göra dig mer produktiv i vardagen.

Att hushålla på energin på ett latsmart sätt innebär också att du behöver tänka långsiktigt. Låter du energinivån gå ner på reserven. Tar det betydligt längre tid att ladda om än om du kontinuerligt fyller på energin. Här kommer två metoder som hjälper dig att sänka stressnivån och minskar på ditt dagliga energiuttag.

Pomodoro tekniken är en metod som hjälper dig att ta planerade mikropauser under din arbetsdag. Jobba i arbetsblock om ca 25 min för att därefter ta en kort paus. När du utfört 4 arbetsblock tar du en längre paus. Pauserna hjälper hjärnan att snabbt komma tillbaka i viloläge och ju oftare du gör det desto lättare att ladda batterierna igen. Jobbar du i korta arbetsblock är det lättare att behålla fokus på uppgiften vilket innebär att det går snabbare att utföra den. Lär dig mer om pomodoro tekniken.

Mindfulness är en metod som hjälper dig att sakta ner ”vardags surret” i hjärnan. Att ge hjärnan en chans att ta en paus från alla måsten, planering och andra tankar som ständigt snurrar runt och istället bara vara här och nu för en stund. Metoden kan användas för att göra korta mikropauser under hela din dag, som jag skrev om i mitt förra inlägg eller längre inplanerade stunder på 10 – 30 min/dag om du vill skapa en mer långsiktig effekt och djupare återhämtning. Lär dig mer om Mindfulness i Ola Schenströms bok ”Mindfulness i Vardagen” eller testa en 8 veckors MSBR-kurs (Mindfulness-Based Stress Reduction) på nätet. Baserad på Jon Kabat-Zinns metod, känd amerikansk mindfulnessguru .

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)