Vad sysslar du med, egentligen?

För några veckor sedan skrev jag här på bloggen om hur jag styr mitt företag och mitt liv, steg för steg mot mina mål. Bland annat genom att ställa  några väl valda frågor till mig själv, som håller mig på banan.

Fast det är inte det som är min största framgångsfaktor. Jag gillar mitt planeringssystem, det fungerar och ger mig sinnesro i min vardag. Det uppskattar jag väldigt mycket. Men det finns en annan sak som betyder mycket mer. Nämligen att hitta och formulera min röda tråd.

Som företagare har jag hittat på mitt eget jobb. Eftersom jag är en otålig och ombytlig själ så får jag nya idéer hela tiden. Periodvis har jag kännt mig splittrad, hur bra mina att-göra-listor än har fungerat så har jag ändå kännt det som att jag springer runt som en förvirrad höna hela dagen mellan mina olika projekt.

Därför har det varit viktigt för mig att formulera och lyfta fram det som förenar alla projekten. Det som gör att de får rum i mitt företag. 

För mig handlar den röda tråden om att jag vill bidra till en bättre värld. Det vill jag göra genom att själv vara en god kraft och att bidra till att andra får förutsättningar att bidra och göra skillnad. I den ramen passar allt jag gör in. Det ger mig fokus, styrfart och tillit till mig själv. 

Skulle du ha nytta eller glädje av att formulera för dig själv vad som är din röda tråd? Oavsett om du är företagare med tusen projekt på ditt bord (och ännu fler i ditt huvud) eller om du är anställd, eller söker efter en anställning. 

I så fall kan du börja med att fundera över vad det är för perspektiv som du alltid har. Vilka glasögon ser du allting genom? Vad handlar allting om för dig, vad kan du inte sluta tänka på eller prata om? Är det hälsa? Skönhet? Relationer? Tävling? 

Har du ett budskap, en ”sanning” som du hela tiden återkommer till, likt den romerske poolitikern som avslutade varje anförande med ”För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras.”, ovsett vilket ämne han ursprungligen hade pratat om? 

På vilket sätt präglar det allt du gör, genomsyrar alla jobb där du kännt att du kommit till din rätt eller projekt du startat? 

Vilken är din röda tråd – och hur kan du använda dig av den?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)