Bli av med julstressen

 

Börjar julen och julafton kom allt närmare samtidigt som Att göra listan bara växer och växer? Lugn du är inte ensam att känna så. Det finns enkla knep som gör situationen mer hanterbar.

Studier av vår hjärna visar att har vi mer än 9 saker på gång i vårt korttidsminne, så har vi lätt för att tappa kontrollen, bli stressade och uppleva att situationen känns ohanterlig. För att skapa en mer hanterlig situation, kan du jobba med horisontell och vertikal kontroll. Det innebär att genom att skriva ner allt som snurrar runt i ditt huvud på t ex ”post it”-lappar. Varje ny tanke ska ha en egen lapp. När du skrivit ner alla tankar som dyker upp, skapa en överblick av helheten (horisontell kontroll) genom att se över vilka aktiviteter som är på gång just nu. Gå sedan vidare genom att studera varje enskild lapp innebär och vilka steg du behöver ta för att genomföra uppgiften (vertikal kontroll).

Nästa steg är att besluta var du ska börja. Här kan du placera dina lappar i olika grupper/kolumner på t ex en anslagstavla. Dela upp dem i; Att göra, Idag, Pågående och Avslutat. Där Att göra kolumnen används för alla uppgifter/lappar som inte påbörjats. I Idag kolumnen placerar du de uppgifter som du tänkt göra idag. I Pågående kolumnen placerar du uppgifter som du ska jobba vidare med eller väntar svar på. Den mentalt bästa kolumnen är givetvis Avslutat, där du placerar de uppgifter som är färdiga.

För er som inte vill jobba med fysiska ”post it”-lappar på din arbetsplats. Kan man istället använda sig av ett Kanban program på nätet, t ex kanbanflow.com eller Trello.com.

Garanterat ett bra verktyg för att minska på stressen och skapa en känsla av kontroll!

Önskar dig en riktigt god och mindre stressad decembermånad!

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)