Ett öppet arbetsklimat – Vad innebär det?

Ett öppet arbetsklimat. Vad innebär det för dig? Kan du prata öppet om hur du mår och känna stöd i det från chefer och kollegor? Hoppas det. För vad döljer sig egentligen bakom ett påklistrat leende och standardfrasen ”Det är bra” som svar på den dagliga frågan ”Hur är läget?” eller ”Hur är det med dig?”

Kanske behöver vi bli bättre på att SE varandra mer och våga fråga hur det är EGENTLIGEN. Då är ju förstås ett öppet arbetsklimat en förutsättning. Att det är okej att ha en dålig dag. Att det är okej att få säga rakt och ärligt hur det känns utan att bli ifrågasatt. Att bli lyssnad på och få förståelse istället för anklagelser. Att slippa bli förminskad och nedvärderad. För vad leder det till? Jo, att stressen och pressen och prestationskraven ökar ännu mer. Ingen kan vara på topp alla dagar och leverera till hundra procent.

Hör tyvärr exempel på just detta från mina klienter. Konsekvensen blir att de inte vågar säga hur de mår och håller allt inom sig. Och det vet vi ju alla hur farligt det är. Ja, det finns nya föreskrifter att luta sig mot, och ja, det är arbetsgivarens ansvar att följa dessa. Men, verkligheten kanske inte alltid funkar så för alla.

Ett steg i rätt riktning tror jag är att föregå med gott exempel. Att som chef visa vägen så att alla på arbetsplatsen känner sig trygga i att prata öppet om allt. Om de vill. Så klart inte alltid man vill prata om sina problem eller sitt mående. Men det ska finnas möjlighet.

Jag har ett sådant gott exempel också, där en medarbetare som var på väg in i utmattningsdepression och i vredesmod tänkte säga upp sig, faktiskt förändrade sitt tankemönster helt och fick ett helt nytt perspektiv på sin arbetssituation och fick ett gott arbetsliv. Hur då? Chefen lyssnade och ställde rätt frågor så att hen vågade öppna upp och lätta sitt hjärta. Så, ibland kan ”det lilla” bli något stort och fantastiskt.

Vad har Du för tankar kring ett öppet arbetsklimat där vi ser och stöttar varandra?

Ha en bra arbetsdag! Ta hand om er och varandra.

Suzanne Vikström
Senaste inläggen av Suzanne Vikström (se alla)