Definition av ’arbetsliv’

Behöver vi en definition av ’arbetsliv’?

Vi i Nätverk Arbetslivet har klurat på om det går att författa en definition av vad vi menar med begreppet ’arbetsliv’. Det är ju inget helt självklart ord, utan det går att lägga in många olika aspekter i det. Hittills har vi valt att inte formulera en sådan definition, eftersom vi välkomnar alla möjliga tankar och diskussioner i våra olika forum (fysiska träffar, workshops, bloggen och andra sociala medier som vår grupp på facebook och på twitter).

Vad säger du? Behöver vi en definition av arbetsliv som begrepp, och hur tycker du att den skulle låta i så fall?

Vad kommer du att tänka på?

Vad är det första ord/de första orden du kommer att tänka på när någon börjar prata om arbetslivet?

Finns det med på tavlan från vår senaste visions- och planeringsdag?

Skriv gärna en kommentar så sätter vi upp det på tavlan. :)

Definition på arbetsliv

Försök att ringa in en definition på vad vi menar med begreppet 'arbetsliv'.

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
2 Kommentarer
 1. Lisbeth Rydén
  Lisbeth Rydén says:

  Spontant är jag för att inte definiera. En definition brukar ofta vara svår att formulera och har man väl gjort det så tolkar vi ändå in olika saker i orden. Så även om det skulle vara bra så är det ofta ogjort arbete. Själva diskussionen är däremot intressant – vad tänker vi på när vi hör ’arbetsliv’ och vad tänker vi inte på?

  Anledningen till att jag är för en bred definition är att man därmed inte begränsar eller utestänger vissa aspekter. Arbete påverkar ju så många andra saker i livet – boende, ekonomi, familjeliv, fritid etc. Även om vi inte tycker att en aspekt – exv boende, fritid, familj – inte ingår i begreppet ’arbetsliv’ så finns det ofta en relation till dessa aspekter som kan vara intressant att utforska eller prata om – hur begränsar eller möjliggör valet av arbete eller utbildning andra aspekter i livet?

  Å andra sidan kan en snävare definition vara hjälpsam när man ska just begränsa sig. Tex när man funderar över vad Nätverket ska göra respektive INTE göra. Om ’allt’ ingår riskerar det ju att bara bli en grå massa av alltihop.

 2. Kristos Tsilkos
  Kristos Tsilkos says:

  Svårt, men nödvändigt att ha en definition av begreppet arbetsliv om man ska ha visionen att detta ska bli godare.
  En definition skulle kunna vara att arbetslivet är den tid du byter bort fritid mot att skaffa dig en försörjning. Med en sådan definition får man med alla de aktiviteter som syftar till att skaffa sig ett arbete, men också alla de aktiviteter som vi vanligtvis tänker på när vi säger att ”vi är på jobbet”.

Kommentering är stängd.