Fördomar och mod i arbetslivet. Arbetslivets dag 2013.

Fördomar och mod i arbetslivet.
Högt i tak – men var har vi lagt golvet?
Jeanette Larsson, Carpe Courage.

Sist ut under Arbetslivets dag 2013 var Jeanette Larsson, polis och konsult i egna företaget Carpe Courage, som talade under rubriken ”Högt i tak – men var har vi lagt golvet?” Jeanette har också varit instruktör och utbildare i värdegrunds- och mångfaldsfrågor vid Polismyndigheten i Skåne under de senaste åren.

Fördomar och mod i arbetslivet. Jeanette Larsson, polis och konsult

Fördomar och mod i arbetslivet. Jeanette Larsson, polis och konsult

Att vara kvinna och gay i en manlig hierarkisk miljö kan ha sina sidor. Jeanette berörde oss alla i sin föreläsning om mod, civilkurage och engagemang. På ett pedagogiskt och humoristiskt vis belyste hon svårigheter och möjligheter med att våga vara sig själv i en organisation där ifrågasättandet av normer inte alltid ses som en självklarhet.

Idag är Jeanette vice ordförande i Gaypolisföreningen i Sverige och vice ordförande och Sveriges representant i den Europeiska Gaypolisföreningen och ett känt ansikte inom gayrörelsen i Sverige. Hon blev också nominerad till Svenska Hjältar 2009 efter att ha ifrågasatt sina kollegors reaktion då en transsexuell kvinna tog livet av sig. Efter den uppmärksamheten gav Rikspolischefen Charles Westin Jeanette ett uppdrag som resulterade i rapporten ”Attityd- och bemötandeproblem inom polisen”. I rapporten skriver Charles Westin: ” …Vad det här fallet illustrerar är det som på sikt kan bli ett större problem än att enskilda personer uppträder fördomsfullt, nämligen att möjligheterna till öppen kritisk diskussion stryps…” Insiktsfulla ord från en högt uppsatt och värdegrundsstyrande person.

Jeanette fortsätter oförtrutet sitt arbete mot fördomar och okunskap. På Arbetslivets dag avslutade hon sin föreläsning med ett antal citat, varav jag har valt ett av Björn Ranelid som kan gå som en röd tråd genom alla dagens föreläsningar:

”Varje människa existerar bara i ett enda exemplar. När hon väl är borta kan ingen ersätta henne.”

Tack Jeanette Larsson för att du rundande av dagen på ett medmänskligt och finstämt sätt.

Dokumentation

Se Jeanette Larssons föredrag på Nätverk Arbetslivets YouTube (eller direkt här nedan).

Filmen är ca 28 minuter lång och inspirerande och gripande! Skratt, gråt, ilska, vilja att göra något…