Föreningsnördens erkännande

I tisdags skrev bloggkollegan Andreas Brömster om en tvivelaktig förening och deras odemokratiska stadgar. Jag tänkte spinna vidare på tråden stadgar och komma ut som riktig föreningsnörd!

Mars månad är årsmötenas tid. Det är verksamhetsberättelsernas månad och det är nu vi föreningsnördar högtidlighåller revisionsberättelsen. Och jag erkänner att jag älskar det. Jag får bokstavligen lite gåshud när en mötesordförande förklarar årsmötet öppnat, och gillar att svara ”JA” när förslag om justerare läggs fram :-)

Och mitt nörderi har fått mig att inse och förstå vikten av bra och användbara stadgar. Stadgar som just är till för att ge stöd och stabilitet i föreningen, som ska finnas med länge och vara en del av kontinuiteten. Men som samtidigt inte ska vara alltför detaljerade och styra verksamheten för mycket. De aktiva och styrelsen måste ha handlingsfrihet och mandat att utveckla föreningen och involvera så många som möjligt.

Mitt föreningsnörderi började tidigt, jag var åtta år när jag startade min första klubb. Vi hade dock inga stadgar. Och genom tonår och studietid har föreningar och föreningsliv varit en stor del av mig och tagit mycket tid. Och gett oerhört mycket tillbaka! Ledarerfarenheter, formaliakunskaper, vänner för livet, partner och ett väldigt stort nätverk. Ett nätverk som jag använder varje dag i mitt arbete, för marknadsföring, samarbeten, feedback…. Allt sådant som jag som företagare annars kanske skulle behöva betala för.  Det har jag fått ”gratis” (eller nja, genom hårt arbete och många timmar i möten och på föreningsgolvet) genom mitt engagemang. Några gånger har jag fått höra att ”det kan väl inte vara lönt?” eller ”varför jobbar du så mycket med något du inte får betalt för?”. Men jag vet att det är värt det, på mer än ett sätt.

Jag är en stolt föreningsnörd, och i kväll hoppas jag att jag får fortsatt förtroende att arbeta i styrelsen för Nätverk Arbetslivet, som står bakom bloggen Ett Gott Arbetsliv och Arbetslivets dag!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)