Vem avgör en människas värde?

Häromdagen kom jag mig för att läsa en intressant artikel om ”självkörande” bilar: Läs den gärna  Här.

Den var intressant ur flera aspekter, bland annat för att det ju kan verka så otroligt bra med en bil som kör själv. Men huvudämnet handlade om hur man skulle hantera automatiseringen i svåra situationer. Skulle en självkörande bil kunna köra ihjäl sina passagerare i en mer komplicerad situation? Exemplet handlade om en situation där valet stod mellan att köra in i en folksamling och därmed riskera många människors liv eller att låta bilen köra in i en betongvägg och därmed köra ihjäl sina passagerare. Man hade tillfrågat ett stort antal människor om hur de tänkte i en sådan situation. I princip var man överens om att det var bättre att låta bilen köra in i betongväggen och alltså därmed orsaka mindre skada. Men när frågeställningen ändrades och den tillfrågade själv var ”förare” av bilen, blev resultatet det rakt motsatta. Ändå är det enligt artikeln så att om vi har automatiserade bilar skulle antalet döda i trafiken minska, därför att de flesta olyckor som händer är utlösta av människor.

Här måste man bestämma hur bilen redan i förväg ska agera i en sådan situation. Och då blir det närmast en filosofisk fråga om vem som har bättre rätt till liv? Frågan ställdes redan under grekiska antiken fast med ett annat scenario.

Två män överlever när en båt förliser. Det finns en enda vrakspillra att hålla sig fast vid, men den håller bara för en person. Den ena av männen är gammal, men har hög status som statsman, är oerhört erfaren och kunnig  och är mycket respekterad. Det skulle vara en stor förlust för landet om han dog. Å andra sidan är han gammal och skulle kanske inte ha så lång tid kvar ändå.
Den andra mannen är ung och har hela livet framför sig, men man vet ingenting om honom och hans förmågor. Vem ska få plankan? Vem skulle ha rätten att överleva? Jag menar att frågan är omöjlig att besvara. Och därför är det också svårt att programmera en bil, så att vi blir nöjda med resultatet.

Vem ska avgöra vems liv som är mer värt än en annans? Hur värderar vi människor? Är mitt liv mer värt än någon annans?
Osökt kommer jag då in på människor som faktiskt riskerar sina egna liv för att rädda andra. Ett exempel är den unga mannen som offrade sitt liv för att rädda barn på skolan i Trollhättan. Vad skiljer honom från andra? Vad är det så som driver människor som gör som han?

Något att fundera vidare på!

 

 

Cecilia Sahlström
Senaste inläggen av Cecilia Sahlström (se alla)