Hjärnans syfte

Vad tänker vi egentligen på hela dagarna? Vad använder vi vår hjärnkapacitet till? Det finns i stora drag två typer av tankar vi jobbar med. Saker vi försöker komma ihåg och saker vi behöver bearbeta och ev. åtgärda. I min förra blogg skrev jag om hjärnans korttidsminne och att den inte kan jobba med mer än max 9 saker samtidigt, ibland inte fler än 5.  Det innebär ju att hjärnan har en begränsad kapacitet att nyttja för att tänka. Om du då låter hjärnan sysselsätta sig med att komma ihåg så mycket som möjligt, så är det troligt att du inte har kapacitet över för att jobba med de tankar som behöver bearbetas och åtgärdas. Tänker du t ex på att du måste köpa en morsdagspresent på vägen hem, måste läsa igenom några dokument innan mötet imorgon, hinna svara på chefens mejl innan lunch, ringa kunden som behövde din hjälp imorgon förmiddag innan mötet. Så är risken stor att du inte har kapacitet kvar att planera eftermiddagens genomgång. Frigör då hjärnkapacitet genom att planera in de olika ”kom ihåg” uppgifterna i kalendern. Skriv in att du ska köpa morsdagspresent ikväll, planera in när du ska läsa dokumenten inför mötet och när du ska ringa kunden. Sätt undan tid direkt för att svara på chefens mejl. Vips har du plockat bort kom ihåg tankarna och frigjort mer tankekapacitet för att jobba med saker som behöver bearbetas och åtgärdas. I exemplets fall kunna fokusera på eftermiddagens genomgång. Därmed använder du hjärnan till vad den är till för, dvs. att bearbeta och ta beslut. Istället för att använda den som en ”levande” kalender.

(Källa: David Allen)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
2 Kommentarer
  1. Lisbeth Rydén
    Lisbeth Rydén says:

    Hej Eva!

    Tack för inlägget! När jag var i tonåren så hade jag ingen almanacka trots en mängd olika tider, platser och annat att hålla reda på. Det gicvk bra, det var som att ha en almanacka i huvidet med ett uppslag för varje vecka. Men en dag så bestämde jag mig för att använda almanacka och då var det som om hjärnan tämde ur sig med en gång. Det fanns inte längre några veckouppslag ’i huvudet’ längre. Ville jag vara säker blev jag tvungen att titta i kalendern.

    Det kan inte vara den ofta förskyllda åldern för det gick rätt så snabbt, men det här förklarar ju en del. Hjänan kopplade helt enkelt bort det eftersom den inte behövde hålla ordning längre. En lysande sak den där hjärnan.

    Kom också att tänka på något jag hörde i veckan om att när hjärnan blir trött så sover den. Om vi inte sover så den kan vila upp sig ordentligt mellan varven, så löser den det genom att stänga av små bitar i taget. Det är därför vi blir mer glömska och inte kan tänka ordentligt när vi blir trötta. Kopplingarna funkar helt enkelt inte lika bra.

  2. Eva Jansén
    Eva Jansén says:

    Kul exempel Lisbeth. Du är ett levande bevis på att det är så hjärnan funkar. :-)
    Det lät spännande med att delar av hjärnan kopplar ner sig. Kanske därför det ibland känns som man går på halvfart.

Kommentering är stängd.