Kan det va’ lönt?

En del av oss har det med oss i blodet, via modersmjölken. Vi har sett det hos föräldrar och släktingar och på den vägen blir det en naturlig del av oss. Jag pratar om det ideella engagemanget, viljan att vara med, göra och påverka. Att inte nöja sig med hur det alltid har varit utan att vara en del av en utveckling via en förening, en organisation eller ett politiskt parti.
Ibland stöter man på någon som inte alls ser poängen med engagemanget, som tycker det verkar fullkomligt vansinnigt att lägga tid på något man inte får betalt för. Jag har själv blivit starkt ifrågasatt av en då till mig närstående när jag ville engagera mig ideellt i en studentorganisation (Den personen förpassade jag ganska snart efter det ut ur mitt liv). För jag visste ju redan då att det fanns något i engagemanget som skulle gynna mig, även om det inte var i form av pengar eller en titel. Men det fanns något i erfarenheten att vara med och skapa, driva, utveckla, leda som var värd så mycket mer för mig, för min utveckling och för mina val i livet.

Och engagemanget fortsätter, även om det tar nya vägar som följer karriären och familjen. Då var det idrottsföreningar och studentorganisationer, idag är det barnens skolor och nätverk som ger mig kontakter och utveckling i mitt yrkesliv.

Om man vill kan man ju roa sig med att räkna hur många timmar man lägger varje månad på sitt ideella engagemang. Och fundera över om det är värt det, särskilt som man ibland inte får något som helst erkännande för det man gör, kanske till och med tvärtom. För det finns ju alltid de som är missnöjda med det andra gör, oavsett om det är på jobbet eller i föreningen.

För min del är det helt klart lönt. Jag har svårt att inte räcka upp handen på föräldramötet och bli klassförälder, framförallt när det står en lärare med vädjande blick där, och de flesta andra blir väldigt upptagna med sina smartphones eller att kolla en fläck på kavajen. Det handlar inte om bekräftelse eller ekonomisk vinning. För mig handlar det om ta ansvar för den del av verkligheten som är min och bidra med det jag kan. Det är inte svårare än så. Och det är lönt.

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)