Knytkonferens!

I helgen hade jag förmånen att delta i en unconference i den blekingska skärgården, även kalllad SSWC.  En konferens som samlade 400 personer som har det gemensamma att vi gillar webben; dess form, innehåll och framtid. Vi som var där kom från olika positioner som programmering, sociala media-experter, kommuner, webbhotell, egenföretagare, journalister, etc. Och det var verkligen det som skapade den bredd av kunskap och olika branscher en bra knytkonferens behöver.

Vad är då en unconference, eller som det svenska ordet blir enligt de som gjort en unconf; knytkonferens. Jo, det är att skapa förutsättningarna för en konferens/mötesplats men inte skapa innehållet för det gör deltagarna själva. Hur då skapar själva?

I många fall när hösten kommer vill företag skapa en vi-känsla till sina medarbetare, skapa en gemensam kunskapsinformation i form av en inbjuden talare som ska berätta om det senaste i branschen. Många gånger en trevlig tillställning där olika avdelningar får träffas och nätverka, men där sällan medarbetaren står i fokus, förutom att matas med information uppifrån. En knytkonferens ändrar på detta i och med att medarbetarna själva skapar innehållet. Vad för innehåll är då frågan?

Det innehåll är den kunskap som medarbetarna dels har själva och dels efterfrågar. En knytkonferens tar tillvara den kompetens/driv/engagemang/ som finns inom företaget. Det företaget kan göra är att skapa formen genom att tillgodose att det finns lokaler, schema för de olika ”sessions” och när talaren får anmäla sitt intresse för satt hålla en session om sitt ämne. Även förhållningsregler är bra att ta med så att den som deltar vet om det är det en session som är talare-publik eller är det en dialog kring ett ämne med en moderator.

Sen är det upp till medarbetaren att tänka vad kan jag bidra med för att göra denna knytkonferens till en bra och inspirerande konferens. Vad är det jag har specialkunskap om som inte mina kollegor har? Ska jag förklara hur vi jobbat med nya kundvården, hur produkten utvecklades från början, eller så blev jag en fena på det nya dataprogrammet, och annat som kollegor brukar fråga dig om eller som du skulle vilja ha en närmare diskussion om.

För inspiration rekommenderar jag att läsa SSWC och Webcoast och hrunconf

 

Ida Hedberg aka @aterkoppla

Återkoppla.nu

Ida Hedberg
Senaste inläggen av Ida Hedberg (se alla)
2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Vitaminkick inför hösten! Efter ett år av föräldraledighet var det dags att ge mig själv en vitaminkick innan hösten på allvar drog i gång. Några dagar i på en ö i Blekinge närmare bestämt Tjärö och un-conference SSWC gav definitivt det jag behövde för att ladda batterierna inför hösten. SSWC är en unconferece dvs knytkonferens där deltagarena själva bidrar med innehållet. Jag skrev om sswc när jag var med för två år sen och du kan läsa det blogginlägget här. […]

  2. […] Knytkonferens! (@aterkoppla) […]

Kommentering är stängd.