Slösar du tid när du söker jobb?

I detta, första, blogginlägg i detta forum tänkte jag ta upp det allra första som händer i en rekryteringsprocess; att man ser en jobbannons och bestämmer sig för att söka jobbet.

Fundera!
När du hittar ett jobb som ser intressant ut är mitt råd (och vädjan!) att du stannar upp, läser annonsen noggrant en gång till och verkligen funderar igenom vad jobbet innebär. Har du alla kvalifikationer? Hur tror du själv att jobbet fungerar i praktiken, hur ser vardagen ut? Hade du klarat jobbet direkt eller hade du behövt en längre upplärningsperiod? Tror du att du hade tyckt att det var roligt? Utvecklande? Vad tror du är det roligaste med jobbet? Det mest utmanande? Vilka är dina egna personliga styrkor i förhållande till tjänsten? Vilka är dina största svagheter?

Börja inte skriva din ansökan förrän du tycker dig ha bilden klar för dig, om du fortfarande är intresserad då.

Det kan tyckas väldigt tidigt att fundera på dessa saker redan i detta skede, men det är ju detta som avgör om det verkligen är ett jobb som är intressant för dig eller inte. Det finns inget givet ”facit” vilket som är det ”rätta” svaret på frågorna. I vissa jobb är det helt naturligt att det är en längre upplärningsperiod, medan det på andra jobb gäller att kunna prestera från första dagen. Tar man ett okvalificerat extrajobb samtidigt som man studerar är ju inte första prioritet att det ska vara utvecklande, utan att man får lite extrapengar. Ett par år senare då man är färdigutbildad kan just utvecklingsmöjligheterna vara långt viktigare än både lönenivå och annat.

Det viktiga är att man funderar på vad man verkligen vill, och sedan söker jobb som man verkligen vill ha och verkligen tror att man passar för. De andra ansökningarna är – krasst, men sant – slöseri med tid.

Låt mig ge några uppenbara exempel på när ansökan gått iväg innan tanken hunnit i fatt:
–            Vi hade ute en annons för ett jobb som kvalificerad tjänstesäljare B2B. Jag undrar verkligen hur den 17-åriga tjej som sökte extra- och sommarjobb, gärna inom serviceyrken, tänkte när hon sökte detta jobb.
–          En annan person sökte, inom ett tiominutersintervall, två olika jobb hos oss. Ett extremt kvalificerat heltidsjobb och ett mindre kvalificerat på timmar. Han hade inte relevant erfarenhet för något av jobben.

Behöver jag nämna att ingen av dem blev kallad till intervju?

Jag är den förste att erkänna att jag själv sökt ett stort antal jobb i mitt liv där jag egentligen bara skickat iväg en ansökan på vint och förlust, utan att förstå vad jobbets verkliga essens. Det intressanta är att jag aldrig gått vidare i processen till något av dessa. De jobb där jag gått vidare, kommit långt i processen och ibland t o m fått, är just de jobb där jag faktiskt har haft ett gediget intresse, en kompetensprofil som passar och vet vad det är för jobb jag sökt.

Mitt råd till jobbsökande är därför: Sök färre jobb och lägg mer tid och tankearbete på dem du väl söker. Det lyser igenom mer än du tror i din ansökan om du vill ha just detta jobb, eller om du mest ”vill ha ett jobb i största allmänhet”. Det är inget fel på dig som person om det är det senare, men varje arbetsgivare vill ha personer som verkligen vill jobba och högprestera just hos dem.

Anna Tinglöf

Anna Tinglöf
Senaste inläggen av Anna Tinglöf (se alla)