Spökar det hos er?

Tänk dig en familj. Familjen påminner ofta varandra om vintern när de firade jul på Kanarieöarna. Det är främst pappa som tar upp saken. Minns ni? Julgranen mitt i solen? Det är ett starkt positivt minne som de alla kan samlas kring. Till och med när det händer svåra saker i familjen går det att locka fram ett leende genom att påminna om julklappsöppningen vid poolen.

Tänk dig nu ett företag. Det finns en ny chef på företaget. Fast alla pratar hela tiden om den gamla chefen. Den gamla chefen har verkligen satt sin prägel, det är som om hans röst finns kvar i väggarna fast det nu var ganska länge sedan han slutade.

Tänk dig en helt annan arbetsplats. För ett halvår sedan sades en tredjedel av personalen upp. Även för dem som blev kvar är den dagen ett tungt minne, arbetskamraterna är saknade och dessutom finns hela tiden en rädsla för att fler ska sägas upp.

Tänk dig ett kärlekspar. De har levt hela sina liv tillsammans. Den ena partnern har överlevt cancer. Trots att hon nu är frisk så finns sjukdomen kvar som en skugga i deras relation. Ett minne, en seger, en vilja att leva. Och en rädsla för att den ska komma tillbaka.

En händelse eller en person som har en stark påverkan på gruppen/företaget/organisationen/relationen trots att händelsen är över eller personen inte längre finns kvar kan liknas vid ett spöke. Spöken kan påverka både positivt och negativt. De kan vara starka förebilder eller lägga sordin på stämningen. Även nya personer som inte har kunskap om händelsen eller personen som står för påverkan kan ofta märka att stämningen förändras när vissa saker kommer på tal. Det kan finnas en känslighet, en ovilja att prata om vissa ämnen – eller tvärtom.

Vilka spöken påverkas du och dina relationer av? Din familj, din arbetsplats, ditt kompisgäng?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Ett gott arbetsliv and Maria Kullberg, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Spökar det hos er? http://gottarbetsliv.se/2010/12/15/spokar-det-hos-er/ […]

Kommentering är stängd.