Stoppa informationslavinen med Big Data

Redan under 1980-talet pratades det om knowledge management, när det gällde att lättare hantera all den information som väller över oss. Men det är först nu som vi har tillgång till de program som kan hjälpa oss att hantera den stora mängden data och analysera den utifrån det som är viktigt för oss.  Enligt undersökningsföretaget Gartner Group kommer Big Data industrin att öka snabbt och skapa 4,4 miljoner nya jobb under 2015. Så vad kan den nya teknologin användas till?

Här kommer några exempel:

  • California ISO: ansvarig för Kaliforniens elnät. De ger elanvändarna information om en mängd olika källor för att kunden ska kunna se användningen av förnybara energikällor, elnäts belastning och snabb info om hotande kriser.
  • Oregon Heath and Science University: Universitet som är knutet till två sjukhus. Använder teknologin för att kontrollera och justera 4 000 infusionspumpar som används för vätskor, läkemedel eller näring till patienterna. De analyserar också lagernivåer av material som behövs på sjukhuset.
  • Miami: 35 kommuner och Miami stad samordnar sin verksamhet för att fatta bättre beslut om vattenresurser, minskad trafikträngsel, ökad trygghet på gator och torg. Parkförvaltningen räknar med att minska sin vattenförbrukning med 1 miljon dollar i år genom att spåra och laga rostiga och läckande vattenledningar.
  • DPR Construction: Huvudentreprenör för byggnationen av ett sjukhus i San Francisco. De använder 3D teknik för att samordna data om luftflöde, våningsplan, miljöpåverkan och placering av byggnaden med alla underleverantörer.
  • Ancestry: Är en hemsida för släktforskning. De använder avancerade system för att du lätt ska kunna söka i historiska dokument, födelsebevis, dödsattester, krigsrullor, immigrationsregister och skolårsböcker.
  • Netflix: En amerikansk internetsida, där du kan titta på video. De analyserar vad tittarna ser på, när de gör det, om de backar och snabbspolar, vad de tittar med och var de är. Nu ska företaget börja göra sina egna program och utgår ifrån all insamlad data.
  • Tennis Australia: ansvarig för Australian Open. Använder Big Data för att hantera all data under turneringen. Alltifrån match schema, spelarnas popularitet, historiska data och diskussioner på sociala medier.

(Källor: The Economist, forbes.com, idg.se och computersweden.se)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
2 Kommentarer

Kommentering är stängd.