Tänk negativt!!

Mitt intresseområde är psykosocial arbetsmiljö, mer specifikt hur vårt organiserande påverkar oss som människor. Min erfarenhet är att vi gör en mängd saker på arbetet som vi faktiskt inte mår så bra av, exv:

  • Vi slösar vår tid på sådant vi egentligen tycker är meningslösheter: tex fyller i statistik och rapporter ingen bryr sig om och genomför aktiviteter vi inte ser som meningsfulla, i alla fall inte jämfört med vad vi kunde ha gjort med tiden, pengarna eller engagemanget istället.
  • Vi använder oss av eller blir involverade i ledningsfilosofier och uppföljningssystem som utgår från att de flesta av oss anställda är hyfsat inkompetenta, potentiella fuskare som behöver övervakas eller ”motiveras”, istället för vuxna professionella med en egen bedömningsförmåga.
  • Vi följer regler vi inte tror på
  • Vi gör inte det bästa vi kan med de resurser vi har och så vidare…

Kort sagt, det finns enligt min erfarenhet en hel del att förändra till det bättre på många arbetsplatser. Det naturliga när man inte trivs med sin situation är att försöka ändra på den. Ett sätt är att göra andra uppmärksamma på det man inte tycker fungerar för att få igång en diskussion om hur vi skulle kunna göra annorlunda.

Risken är stor att man då möts av kommentarer i stil med; vad du är negativ; nu ska vi inte fokusera på det som inte fungerar eller på det som har varit; nu ska vi försöka tänka positivt; se möjligheter; hitta våra styrkor; gilla läget. Underförstått (?) att vi som vill uppmärksamma det vi ser som dåligt, ineffektivt, ogenomtänkt etc, egentligen mest gnäller och inte tillför verksamheten ’rätt energi’.

Jag har inga som helst vetenskapliga belägg för det, men jag skulle tro att ett sådant bemötande är minst lika bidragande till att våra arbetsplatser tystnar än det mer vanligen framförda att vi är tysta för att vi är rädda för repressalier (tex utebliven löneökning eller befordran, ej förlängt vikariat, uppsägning).

Det är väl bra om vi bekräftar och uppmuntrar varandra, ser det positiva i tillvaron och tänker på möjligheter istället för att gräva ner oss i elände dag ut och dag in, men… och detta är ett stort men från min sida: måste det utesluta vettiga diskussioner om det som inte fungerar? Om man tar upp en sådan diskussion är man väl per definition positiv – man tror ju i alla fall att det är möjligt att göra skillnad här i världen. Varför döda ett sådant engagemang med käcka tillrop om att fokusera på möjligheter och tänka positivt? Är det bättre att le ansträngt hela vägen till pension eller är det bättre att vara genuint förbannad och ’negativ’? Vad är sunt och vad är osunt?

Jag tycker att jag alltmer möts av den sortens kommentarer, ofta systematiskt introducerade och implementerade med hjälp av coacher och konsulter men också av någon slags allmän tidsanda att vi är vår egen lyckas smed och att allt handlar om hur vi tolkar och hanterar vår värld,  inte om hur världen ’blir när vi gör så här’?

Uppenbart finns det en efterfrågan på den här sortens resonemang och insatser för att skapa rätt  ’mindset’  (inställning/attityd) hos de som är anställda. Om jag hade drivits av pengar hade jag nog misströstat en del och tyckt att jag har valt fel bransch. Men, jag väljer att se möjligheter och tänka att om ’alla andra’ håller på med att skapa positiva tankar och rätt ’mindset’ hos anställda för att de ska ’tolerera’ en dålig arbetssituation, så blir konkurrensen för mig mindre, men också marknaden på sikt större. Det var väl så man skulle tänka? Positivt och på sig själv?

Lisbeth Rydén
Följ mig på:
3 Kommentarer
  1. Lisbeth Rydén
    Lisbeth Rydén says:

    Hej igen!

    Fick en länk via Facebook av en vän. Värd både att se och höra!

    Smile or Die – Ehrenreich on the tyranny of positive thinking. Acclaimed journalist, author and political activist Barbara Ehrenreich explores the darker side of positive thinking.

    RSA Animate – Smile or Die http://www.youtube.com

    Adress: http://www.youtube.com/watch?v=u5um8QWWRvo

    Hon har även skrivit en bok som har kommit ut på svenska: Gilla läget, Leopard förlag. Jag har inte läst den, men den är absolut på listan över framtida inköp.

  2. Maria Kullberg
    Maria Kullberg says:

    Åh, precis vad jag kom att tänka på när jag läste ditt inlägg. Jag såg lite av Skavlan när hon var med där och jag blev fångad av samtalet kring positivt tänkande.

    Man kan se programmet (del 10 av 12) på svtplay fram till 26 dec, sen tas det nog bort. Ca 26 minuter in i programmet kommer Barbara Ehrenreich in. (Inslaget före är ganska kul om du vill se det. Undersökande journalisten Niklas provar frigörande dans med mera. ) http://svtplay.se/v/2248423/skavlan/del_10_av_12?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2256812/sb,p102975,1,f,-1

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Maria Kullberg, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Tänk negativt!! http://gottarbetsliv.se/2010/12/08/tank-negativt/ […]

Kommentering är stängd.