Kontoret – en usel arbetsplats

Kontoret är den sämsta platsen att jobba på.

I varje fall om man får tro Jason Fried. – Vad tror du?

Ett föredrag med Jason Fried lades ut på TEDTalk i tisdags. Där menar han att företag lägger mycket pengar på att skapa arbetsplatser för människor; det är lokalhyra och inredning och datorer och allt annat som behövs för att serva alla anställda. MEN! om man frågar de kontorsanställda om när och var de tycker att de kan arbeta som allra bäst, så är inte svaret ”kontoret”. Svaren handlar istället om en annan plats, ett rörligt föremål, eller en tidpunkt; hemma på min altan, på biblioteket, på tåget eller på kvällen när barnen lagt sig. Varför tycker folk inte att kontoret är en bra plats att arbeta på?

– Jo, för att där blir man störd. Fried går så långt som till att kalla kontoret för en ”interruption factory” – avbrottsfabrik. När du går in genom dörren till kontoret byter du ut din arbetsdag mot en samling arbetsstunder. Har du själv arbetat på kontor och försökt jobba koncentrerat i en halvtimme? När senast hade du ett arbetspass om några timmar av sammanhållen tid? Kreativa yrken och kreativa människor behöver det för att prestera bra, fortsätter Fried. Hur kan vi förvänta oss att människor ska göra ett bra arbete när de blir störda hela tiden, undrar han.

Tre tips från Fried på vad man kan göra:

1. Likväl som man har ”casual Friday” (lös och ledig klädsel) kan man ha ”no-talk Thursdays”, dagar då man har överenskommelse om att inte prata med varandra.

2. Använd e-post och andra verktyg för samarbete, så att var och en kan hantera frågor från kollegor när det passar bäst in i det egna arbetet.

3. Avboka nästa möte. Världen faller inte samman om du inte går på allt.

Vad tror du om det här?

Skulle de här punkterna göra skillnad för dig? Var känner du att du kan arbeta ostört? Vad avbryter dig i ditt arbete?

Jason Fried

Jason Frieds mycket intressanta föredrag hittar du på TEDTalk: Why the office is the worst place to work.

Maria Kullberg
Följ mig
Senaste inläggen av Maria Kullberg (se alla)
1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Maria Kullberg, Ett gott arbetsliv. Ett gott arbetsliv said: Bloggat:: Kontoret – en usel arbetsplats http://gottarbetsliv.se/2010/12/09/kontoret-en-usel-arbetsplats/ […]

Kommentering är stängd.