Allergisk mot gnäll

För många innebär den här veckan första jobbveckan 2014. Och jag måste för min del säga att jag verkligen ser fram emot att komma igång med jobbet igen, jag har massor av spännande saker på G de närmaste veckorna, inte minst lansering av min första bok!

Men jag kan inte låta bli att bli lite beklämd, eller snudd på sur, på de vänner och bekanta som både i sociala media och när man ses gnäller och klagar över hur tråkigt det är att börja arbeta igen, och hur jobbigt det ska bli… Vänta lite nu vill jag ropa, du har varit ledig i 18 dagar, ryck upp dig jäkla barnunge!!

Visst tar det emot att gå upp när klockan ringer och det är kolsvart ute, visst är det knöligt även hemma hos mig när alla ska iväg i tid till skola, dagis och jobb de första dagarna efter ledigheten. Men att som vuxen gnälla och på allvar tycka att det är förfärligt att komma igång igen, det provocerar mig. Dels eftersom det är alldeles för många som inte har något jobb alls att gå till, och alldeles för många som arbetar under förfärliga villkor, dem tycker jag uppriktigt synd om. Men människor med välbetalda karriärsjobb (som inte innebär 80h/v), inom precis det område de själva valt att arbeta med, nej, er tycker jag inte det minsta synd om.

Om det är så dåligt, gör något åt det då! Byt jobb, det är nog inte så svårt med det CV och de kontakter du har. Eller ta ett snack med den där kollegan som du tycker är så gnällig (hen tycker antagligen detsamma om dig). Eller säg upp dig och flytta till Söderhavet. Begär tjänstledigt och gå en utbildning. Gör något annat, men gnäll inte. Och gnäll framförallt inte när lönen dimper ner, trots ditt gnäll, den 25e.

Ni som brukar läsa mina blogginlägg vet att jag är allergisk mot gnäll.  Och även du som läser mig för första gången har nog förstått det nu :-).

Mitt motto, 2014 precis som andra år är: Ta ansvar för din situation. Det är bara du själv som har ansvar för att du står bekvämt. (Jag lånar den sista formuleringen av min kloka kollega Annika Sundh). Vill du något annat än det det du har, gör något för att det ska hända.

Gott Nytt 2014!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)