Att leva ett produktivt liv II

I förra blogginlägget berättade jag om Chris Bailey som ägnade ett helt år åt att lära sig så mycket som möjligt om produktivitet och testat vilka metoder som ger bäst effekt. Här kommer några fler av hans bästa tips:

 1. Var latsmart
  Chris testade om antalet arbetstimmar per vecka gjorde någon skillnad. Ena veckan jobbade han 90 timmar och andra veckan jobbade han 20 timmar. Resultatet var att han fick lika mycket gjort under båda veckorna! När det fanns gott om tid sköt han gärna upp saker och slösade bort tid. Medan när uppgifterna skulle göras på kortare tid fokuserade han bättre och lade ner mer energi. Så slösa inte bort din tid i onödan, bestäm dig innan hur lång tid varje uppgift får ta och håll dig till den.
 2. Tid för återhämtning
  Vår energi är inte oändlig den behöver förnyas. Ju mer hektisk din arbetsdag är ju mer energi går det åt. Då är det viktigt att ta sig tid för återhämtning och ladda batterierna ordentligt igen. Är de inte laddade kommer du att vara betydligt mindre produktiv än om de är laddade dvs. det kommer att ta längre tid att utföra uppgifter och oftast med sämre kvalité.
 3. Varför?
  De mest produktiva personerna är de som ställer sig frågan: Varför? Genom att förstå varför en uppgift ska utföras blir du mer motiverad att göra den och därmed även mer produktiv.
 4. Rätt resultat
  Bara för att du har fullt upp och får mycket gjort, betyder inte att du är produktiv. Ofta ger det motsatt effekt, då du mer fokuserar på att få undan saker än att se till att du når det resultat som behövs. Produktivitet handlar mer om att prioritera och nå rätt resultat.

Chris har beslutat sig för att förlänga sitt produktivitetsår till att även innefatta resten av sitt liv och hans blogg följs av över 100 000 läsare per månad. Läs gärna mer om hans metoder och funderingar på www.alifeofproductivity.com .

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)