Boktips: ”Det händer när du vilar”

Just nu läser jag boken Det händer när du vilar av Tomas Sjödin. Författaren är pastor och föreläsare och har här fördjupat sig i vad det skulle innebära att faktiskt följa budet om vilodagen, som ju finns i både den kristna och den judiska traditionen.

Vilodagen är som ett tvärstopp mitt i vardagen, menar författaren. Obevekligt, tydligt inramat, reglerat. Kanske är det precis det vi behöver, i det här samhället som på sätt och vis har tappat rytmen, tjugofyratimmarssamhället, staden som aldrig sover, där allting bara pågår och pågår utan att någonsin stanna upp.

Av alla tankar som den här boken har väckt hos mig så är det en som uppfyller mig mer än andra just nu. Det är tanken om att en dag i veckan sluta upp med att skapa.

Tomas Sjödin menar att den svenska översättningen missar målet lite när den säger att vi inte får arbeta på vilodagen. Enligt honom skulle vi komma närmare ursprungstanken om vi istället lät bli att skapa på vilodagen. Vi skulle kunna tolka det som att vi inte får ändra någonting. Att allting får vara som det är.

Det är tillåtet att hugga ved, men inte om du behöver göra det. Bara om du gör det för att det är en meditativ syssla som får dig att må bra.

Jag är entreprenör ut i fingerspetsarna, om vi med entreprenör menar någon som ser lösningar på problem och som inte riktigt kan låta bli att utveckla de lösningarna hela tiden. Jag har väldigt svårt att bara låta saker vara som de är. Allting kan bli bättre, det finns hela tiden ett bättre sätt att organisera tillvaron.

Men tänk om jag tillät mig själv, en enda dag i veckan, att bara uppleva världen precis som den är. Utan att försöka förändra någonting. Utan att tillföra någonting. Utan att städa, fixa, ordna, skapa nytt. Vad skulle hända då? Med min energi, min hälsa? Min förmåga att uppskatta det jag har?

Jag är inte religiös och tror inte på Gud. Det spelar mindre roll. Jag har heller inte en veckorytm i mitt jobb som gör att jag alltid kan vara ledig på helger, eftersom mina kunder är ideella föreningar som ofta vill ha ledarskapsutbildningar just på helgen. Det spelar också mindre roll.

Det är ju det som är så skönt med friheten som finns i vårt samhälle idag, jämfört med det strikt religiösa samhället: jag kan sätta upp mina egna ramar. Jag kan låna från det som är gott och bra i de religiösa råden kring vilodagen och släppa taget om resten.

Just nu ser mitt recept på en önskevecka ut så här:

  • Fem dagars arbete.
  • En dag för pyssel som inte är arbete, till exempel städning, hemmarenovering, storslagna trädgårdsprojekt och annat fixande.
  • En dags vila från allt skapande.

Hur skulle du vilja ha det?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)