Drömjobbet – finns det?

Så här några veckor efter semestern brukar många av oss tycka att det är lite tungt att gå till jobbet. Medan andra fortfarande tycker att jobbet är det bästa som finns. Vad är det som påverkar om vi gillar vårt jobb eller inte? Jo, tre saker; att du jobbar med

 1. Vad du tycker om att göra.
 2. Vad du är duktig på.
 3. Vad du kan tjäna pengar på.

Om du har ett jobb som du tycker om och är duktig på, men inte är välbetalt. Är du lycklig men fattig. Har du ett jobb som du är duktig på och är välbetalt, men du inte gillar. Har du bra ekonomi, men är uttråkad på jobbet. Ett jobb som du gillar och är välbetalt, men du inte är duktig på är tyvärr en utopi för oss flesta. Det är först när du har alla tre kriterierna som du hittat ditt drömjobb. Vilka kriterier uppfyller ditt jobb?

(Källa: Simon Kemp)

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
3 Kommentarer
 1. Cecilia Sahlström
  Cecilia Sahlström says:

  Min erfarenhet är att lönen är ganska oviktig om man faktiskt får göra det man är bra på och känner engagemang för, har mandat att utföra sitt jobb på bästa sätt och känner sig relativt sett fri.
  Samtidigt måste man naturligtvis kunna överleva på sitt jobb, om man inte har annan försörjning.
  Däremot är jag helt säker på att om man inte får jobba med något man känner engagemang för eller har tillräckliga mandat att utföra sitt jobb så som man vill, ja då vantrivs man.
  Det finns forskning inom arbetspsykologi i Sverige, som har resulterat i ett något annorlunda synsätt på arbete och prestation. På http://www.agerus.com redovisas en del av forskningen.

 2. Emma Lundquist
  Emma Lundquist says:

  Intressant läsning! Jag är arbetssökande just nu och funderar mycket på vad som egentligen är mitt drömjobb.

  Det blir nog lite tokigt att säga ”Ett jobb som du gillar och är välbetalt, men du inte är duktig på är tyvärr en utopi för oss flesta”. Vem drömmer om att ha ett jobb man inte är bra på? Man kan ju trots allt känna sig utmanad i sina arbetsuppgifter och ändå vara bra på det man gör!

  Sen så skulle jag vilja lägga till ett fjärde kriterium: Bra kollegor och en bra arbetsmiljö!
  Man kan ha ett fantastiskt jobb, men om det är en dålig psykosocial arbetsmiljö så blir det inget win.

  I mitt venndiagram skulle jag kanske rent av byta ut ”what pays well” mot ”ett bra arbetsklimat”. För mig ger bra kollegor och ett bra arbetsklimat så otroligt mycket mer motivation, inspiration och livsglädje än att ha mycket pengar!

 3. Eva Jansén
  Eva Jansén says:

  Kul med respons på mitt inlägg om drömjobbet. Detta är en modell från den engelsk/amerikanska kulturen, som inte helt stämmer in på den svenska jobbkulturen. Ni är båda inne på ett viktigt spår. Kanske dags att uppgradera modellen.
  Tack Cecilia för info om arbetspsykologi i Sverige. Kan bli ett bra underlag för ett nytt blogginlägg.
  Emma: gillar ditt förslag med att lägga till ett bra arbetsklimat. Håller med om att ett jobb som du gillar och är välbetalt kan på sikt bli en win situation. Då du efterhand lär dig att bli allt duktigare på det du gör. Förutsatt att du antar utmaningen. Ge inte upp sökandet efter ditt drömjobb!

Kommentering är stängd.