Slashkarriären gör dig frisk

Så fick jag då äntligen ett ord för det jag sett entreprenörsandan göra med mångas yrkesliv – de har blivit slashworkers. Begreppet, får vi veta i Aftonbladet den 2 september, är myntat av den amerikanska New York Times-journalisten Marci Alboher, som beskrivit fenomenet i boken One person/Multiple Careers. Kan du sätta mer än ett epitet på ditt visitkort, gärna tre eller fler, så är du med största sannolikhet en slashworker på väg att göra en alldeles egen unik slashkarriär.

Stella Scott - Operasångerska/ gestaltterapeut/ nätverksmarknadsförare

Stella Scott - Operasångerska/ gestaltterapeut/ nätverksmarknadsförare

Operasångerska/gestaltterapeut/nätverksmarknadsförare, butiksinnehavare/kreatör/trädgårdsestet och författare/serieentreprenör/ PR-konsult/beteendevetare/krönikör/socialmediaexpert är bara ett par exempel på slashkombinationer jag stött på under den senaste tiden. Själv bollar jag just nu mellan socionom/terapeut/skribent/föreläsare/bloggare/nätverkare/balkongodlare, för att nu bara nämna några. På ett par visitkort tillbaka stod det networker/coach/work life strategy.

Kan man verkligen göra så, undrar en del. Tveklöst ja, menar jag.  Som slashworker utvecklar du dina talanger och färdigheter under livets gång. Vi talar inte längre ”omskolning”, där det nya ersätter det gamla. Idag handlar det om att inkludera, istället för att exkludera. I takt med att kunskaperna byggs på, korsbefruktar de varandra och bildar nya hittills outforskade nischer och kompetensområden. En utveckling som är svår att uppnå om du väljer att identifiera dig helt med din ursprungskarriär. Du behöver inte avstå den, kanske bara ta ett steg tillbaka, ta dig själv på allvar och se vilka talanger och passioner du har som omöjligt kan komma till sin rätt i en enda karriär och välja att utveckla dem. Ett mer varierat arbetsliv med möjligheten att själv styra sin tid minskar risken för utbrändhet och arbetsrelaterad ohälsa och gör livet roligare på alla sätt.

Vilka epitet du väljer att sätta på ditt visitkort bestämmer du själv. Vill du skilja mellan arbete du tjänar pengar på och oavlönat arbete gör du det eller så kan du välja epitet efter sammanhang. Om jag hårddrar resonemanget innebär det att du är författare i den stund du bestämmer dig för att identifiera dig som författare, om du så önskar. Inte när din första bok är utgiven. Helt galet tycker en del, men underskatta inte kraften i att tydligt deklarera för omvärlden vilka intentioner du har! Ordens kraft är mäktig.

”Fånigt folk vill ha fåniga titlar. Behöver jag en målare struntar jag i om han är bloggare”, skriver Åsa Erlandsson i Aftonbladet samma dag. Jamenvisst. Det är helt OK. Men för mig skulle en hantverkare med blogg vara en guldgruva! En svårare yrkesgrupp att komma under skinnet på får man leta efter. En blogg skulle definitivt vara en unique selling point för mig. Och då har jag inte ens nuddat vid begreppet personligt varumärke. Att göra slashkarriär skapar helhet och sammanhang i ditt liv och kan ge dig hälsa och livslust tillbaka.

Viveka Eriksson
www.damjournalen.se

8 Kommentarer
 1. Maria Kullberg
  Maria Kullberg says:

  Tack så mycket för detta begrepp, Viveka! Helt nytt för mig och jag gillar hur det ställer vedertagna sanningar på ända. Vanliga råd i affärsutveckling är ju att man måste nischa sig, att man inte kan hålla på med en massa olika saker. Det kan man visst det, säger jag! Är man en mångfacetterad människa mår man bäst av att få lov att fortsätta vara det!

 2. Anna "Ordläkaren" Källdén
  Anna "Ordläkaren" Källdén says:

  Underbart med nya ord och ordbetydelser! Härligt Viveka!

  Jag har själv börjat lansera titeln Multikommunikatör. Alla som kan kommunicera ett budskap på många olika sätt som dessutom är helt gränslöst mellan Näringsliv, Kulturliv och Föreningsliv. Exempelvis en person som använder sig av de traditionella kommunikationskanalerna i näringslivet samtidigt som de använder sig av poesi, musik, film, foto, konst, teater eller andra kulturella uttryck, ihop med de sätt som vanligtvis används i föreningslivet… Dessa är Multikommunikatörer!
  Jag ser fram emot den dag då företag ser nyttan med att anställa just Multikommunikatörer!
  Först då kommer budskap att nå in – inte bara ut!
  …enligt mig!

  Som ”Ordläkare” har jag uppfunnit många som finns i Annas OrdLusta.

  • Viveka Eriksson
   Viveka Eriksson says:

   Önskar att jag uppfunnit ordet själv, Anna, men det har jag ju inte :-) Men jag har letat efter det. Alla ord som kan beskriva oss som de mångdimensionella varelser vi är, är välkomna in i min vokabulär. Tar till mig Multikommunikatör. Kanske hamnar på mitt visitkort nästa gång!

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] utan slut, så länge du växer som människa och inkluderar allt nytt du lär dig. Likt slashworkern avfärdar du inte någon del av dig i varumärkesbyggandet; tidig arbetslivserfarenhet, gammal […]

 2. […] du inte vad en slashworker är? Läs mina artiklar på bloggen Ett gott Arbetsliv: http://gottarbetsliv.se/2011/09/13/slashkarriaren-gor-dig-frisk/ och på Malmö TV Konkret […]

 3. […] Läs gärna också damjournalens inlägg idag om Slashkarriärer på bloggen Ett gott arbetsliv: http://gottarbetsliv.se/2011/09/13/slashkarriaren-gor-dig-frisk/ […]

Kommentering är stängd.