Föreläsningsnerver

Jag älskar att föreläsa. Ja, jag verkligen älskar det. Det är inspirerande, roligt, spännande och fyllt av överraskningar. Det är i interaktionen med andra människor som mycket oväntat kan hända.
Men, jag har oftast panik och nervkrångel i en vecka i förväg. Och det accelererar till ren skräck och panik precis när jag ska ställa mig på ”scenen”. Torr i munnen, så att tungan klistras mot gommen. Jag darrar och nerverna krånglar på alla upptänkliga sätt. Om någon ger mig ett glas vatten kan jag knappt föra det till munnen, så mycket darrar/skakar jag. Och hjärnan känns dessutom helt tom. Jag vet plötsligt inte ens vad det är för ämne jag ska tala om. Det här är precis innan föreläsningen ska starta.
Det är bisarrt. Förr tänkte jag alltid att den här reaktionen väl skulle försvinna efter hand som jag blev mer och mer van vid föreläsningssituationen. Men icke. Jag har föreläst i 13 år.
Och jag är fortfarande lika skräckslagen.
Men, jag vet en del saker som hjälper mig på vägen. Dels har jag sjungit i många år och i all sångträning ingår också att lära sig att andas på ett bra sätt och jag vet hur jag ska få loss min gomklistrade tunga, alltså hur jag ska få igång saliven. Dels har jag sett mig själv på video och kunde konstatera att det inte syntes att jag var så nervös. Jag var nämligen helt övertygad om att mina skakande händer och mitt nervspänn i ansiktet syntes jätteväl. Men tack och lov gör det inte det. Så klart syns det, men inte på långa vägar så mycket som jag föreställde mig.
Sen har jag lärt mig att om jag håller i något, det kan vara en white board-penna, så känns det bättre.

Så fort jag börjar tala kommer minnet tillbaka och efter någon minut på scenen har skräcken, paniken och darrandet lagt sig.  Och då älskar jag det. Det är helt enkelt fantastiskt roligt.
Men nu vet ni, mina nerver har börjat krångla sedan några dagar tillbaka. För på torsdag är det dags för Arbetslivets Dag. Och då gäller det för mig att andas, få igång salivutsöndringen, hålla i en penna och börja tala. Det löser sig. Jag vet ju det.
Till dess – ha en finfin start på veckan!

Cecilia Sahlström
Senaste inläggen av Cecilia Sahlström (se alla)