Minska på julstressen!

julstress

Redan 2:a advent och julen närmar sig allt mer. Tillhör du dem, som känner att julstressen ökar ju närmare julen du kommer? Lugn det finns sätt att överta kontrollen och varva ner innan julafton.

Studier av vår hjärna visar att har vi mer än 9 saker på gång i vårt korttidsminne, så har vi lätt för att tappa kontrollen och uppleva att situationen känns ohanterlig. För att skapa en mer hanterlig situation, kan du jobba med horisontell och vertikal kontroll. Det innebär att genom att skriva ner allt som snurrar runt i ditt huvud på t ex ”post it”-lappar. Varje ny tanke ska ha en egen lapp. När du skrivit ner alla tankar som dyker upp, skapa en överblick av helheten (horisontell kontroll) genom att se över vilka aktiviteter som är på gång just nu. Gå sedan vidare genom att studera varje enskild lapp innebär och vilka steg du behöver ta för att genomföra uppgiften (vertikal kontroll).

Nästa steg är att besluta var du ska börja. Här kan du placera dina lappar i olika grupper/kolumner på t ex en anslagstavla. Dela upp dem i; Att göra, Idag, Pågående och Avslutat. Där Att göra kolumnen används för alla uppgifter/lappar som inte påbörjats. I Idag kolumnen placerar du de uppgifter som du tänkt göra idag. I Pågående kolumnen placerar du uppgifter som du ska jobba vidare eller väntar svar på. Den mentalt bästa kolumnen är givetvis Avslutat, där du placerar de uppgifter som är färdiga.

För er som inte vill jobba med fysiska ”post it”-lappar på din arbetsplats. Kan man istället använda sig av ett Kanban program på nätet, t ex kanbanflow.com.

Önskar dig en riktigt god och avkopplande decembermånad!

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)
1 svara
  1. Ann-Sofi Forsberg
    Ann-Sofi Forsberg says:

    Låt mig komma med ett tips, något vi fått oerhört positiv feed-back på från många som lärt sig. När du känner stressen, oron över alla måsten, känslan av att inte hinna med och inte veta vart du ska starta. Stanna då kvar i obehagskänslan. Känn efter hur det känns inombords, var du upplever det (mindfult förhållningssätt) och lägg till ett moment som lugnar din känslohjärna. Då händer de saker som du trott du skulle analysera och medvetet styra över av sig självt. Varför? – Jo för vid stress är din rationella del av hjärnan bortkopplad. Det som då krävs är att få den ”på plats igen” och det sker från en annan del – den limbiska (som simpelt kallas reptilhjärnan). Som en konstnär uttryckte sig ”Det är som allt bara klarnar upp, tankarna liksom trasslar ut sig av sig självt och sen är det självklart vad jag ska ta tag i och det känns lugnt i kroppen”.
    Du hämtar en gratis instruktion här: http://mindfultapping.se/tapoutdaily/

    Vill du veta mer om Mindful Tapping så lyssna gärna på Hanna Noorberg och Micke Syd Andersson där de på ett enkelt och underhållande sätt berättar bl.a. om forskningen bakom och vad Mindful Tapping kan hjälpa dig med! På Hälsosant med Carolina Werling.

Kommentering är stängd.