Vad tänker du INTE hinna med? 

Häromdagen bestämde jag och sambon att vi tänker ta tre veckors semester samtidigt i sommar. Vi ritade in dem i kalendrarna. Vi kom överens om att det är ok att bryta semestern om det dyker upp jobb som är för roliga för att avstå, men bara då. (Vi är båda egenföretagare.) I övrigt är det trädgårdshäng och en och annan utflykt som gäller.

Vad behöver du göra för att kunna gå på semester med lugn i magen? Har du oändliga att-göra-listor att beta av innan du kan släppa taget? Tänker du lägga på ett extra kol för att hinna allt? 

Tänk om du skulle göra tvärtom istället. 

När jag skrev min bok Brinna! Att gör skillnad som ledare i en ideell organisation så intervjuade jag ledare om bland annat hållbart och hälsofrämjande engagemang. Om att brinna utan att brinna ut. En av ledarna berättade om en viktig insikt kring prioritering: att prioritera betyder inte bara att bestämma i vilken ordning du ska göra saker. Det handlar också om att någonstans i listan dra ett sträck och erkänna för dig själv att du inte kommer att hinna resten. Att prioritera bort. Det låter kanske självklart, men är det det? 

Så nu undrar jag: vad tänker du stryka från din att-hinna-innan-semestern-lista? Vad bestämmer du dig för att strunta i, eller lämna tills i höst?

Gör prioriteringen medvetet redan nu, så slipper du att slumpen eller omgivningen väljer åt dig. 

Du ska hålla länge. Ge dig själv möjlighet att trappa ner inför semestern istället för att trappa upp och köra ända in i kaklet. Det ska vara gott att leva. 

Önskar dig en riktigt skön sommar! 

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)