Om gamla och unga, del 1

Jag har glädjen att jobba mycket med föreningar och organisationer och därmed också människor med stort engagemang i sina olika hjärtefrågor. Många av dessa organisationer uppvisar en väldigt homogen grupp av aktiva och förtroendevalda, och det är ett stort problem för organisationens utveckling och överlevnad.

I veckan hade jag förmånen att arbeta med en organisation som har jobbat mycket målmedvetet med det här, och faktiskt lyckats relativt väl att  engagera sina yngre medlemmar i en annars åldrande medlemskår. Vi arbetade med påverkan och opinionsbildning, och jag bad dem försöka ringa in sina hjärtefrågor, först på egen hand, därefter i par och sedan i en större grupp. Tanken var att få fram vilka frågor som man tyckte var mest angelägna att arbeta med att få uppmärksamhet kring.

Det visade sig att alla deltagarna kunde enas kring fyra sakfrågor! Och detta oavsett ålder, kön och bakgrund. Deltagarna själva var mycket fascinerade över det här och vi diskuterade länge kring det. Framför allt tror jag att det var en ögonöppnare för det äldre gardet gentlemän, att de unga kvinnorna hade exakt samma prioriteringar som de själva i vad organisationen bör fokusera på!

Jag är en stor vän av mångfald i alla sammanhang. Jag tror och vet av erfarenhet att heterogena grupper är de mest dynamiska och de som utvecklas mest. Här finns så klart också konflikter och meningsskiljaktigheter, men miljön som skapas i diskussionerna mellan de olika individerna driver och utvecklar verksamheten på ett mycket gynnsamt sätt.
Hur resonerar man på ditt jobb och hur tänker du som jobbar med rekrytering kring de här frågorna?

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
4 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] tillgängliga på deras villkor. Unga och gamla möts oftast i vad som är viktigt, se mitt tidigare inlägg. Deras engagemang finns där, vi måste bara förstå att tillgodogöra oss det i våra […]

  2. […] tillgängliga på deras villkor. Unga och gamla möts oftast i vad som är viktigt, se mitt tidigare inlägg. Deras engagemang finns där, vi måste bara förstå att tillgodogöra oss det i våra […]

Kommentering är stängd.