Om julstress och decembergnäll

Jag roade mig idag med att göra en snabb sökning på Google på ”julstress”. 880 000 träffar! Bland de översta träffarna hittar jag allt från råd från kvalificerade psykologer om hur man minskar julstressen till artiklar om hur TV-Ernst och TV-Tina minsann inte känner någon julstress utan bara myser, antagligen barfota… :-)
Fascinerad gjorde jag också en sökning på ”julefrid” och fick då 426 000 träffar. Här handlar det framförallt om julmusik i olika former, Carolas julskiva på topp tre till exempel.

Så vad är det med oss? Vad i hela friden (sic!) är grejen med julstressen?
Jag hittade en krönika i en av våra kvällstidningar häromdagen som  raljerar över decembergnället, och jag är beredd att instämma med krönikören.  ”Åh nej, Luciatåg på dagis!”  ”Jaha. Glöggfest på jobbet. Jag får väl gå dit då.” Hon ställer sig frågan: När blev det inne att hata julen?

Och som hon också skriver: ”Det snackas mer än det stressas.” Man SKA tycka att det är för många luciatåg, för mycket julskyltning i oktober, för många glöggfester, inte tillräckligt med klämdagar osv osv. För det här är ju helt självpåtaget.  Det är ju få av oss som i sann Bullerby-anda storstädar hela huset, tvättar fönster, skurar golv, stärker gardiner, bakar sju sorters julkakor och gör sillsallad samtidigt som vi jobbar heltid. Som tur är.
Men sluta gnälla. Gnäll tar dig sällan någon vart. Lägg din jul på en rimlig nivå! Gör det som du faktiskt tycker är viktigt och stå för att du inte vill göra varken mer eller mindre. Skyll inte på barnen, de måste inte ha det på något särskilt sagoboksvis.

Och ja, jag vet att många känner press från familj och släktingar, oro för att allt blir vansinnigt dyrt eller för att det ska bli fel och inte tillräckligt. Men ta ansvar för dina val utan att gnälla. Som en klok vän till mig brukar säga: ”det är bara du som ansvarar för att du står bekvämt”. Ingen annan gör det åt dig.
Så låt oss slippa decembergnället. Gillar du inte julen så stå för det och strunta i den. Men gnäll inte.

 

God Jul och Gott Nytt år önskar Camilla
(Som erkänner: jag är en julälskare.  Firar efter devisen för mycket av det goda är bara bra. Det är mitt val och jag står för det.)

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)