Att leva ett produktivt liv I

Det händer att jag får frågan om jag lever som jag lär dvs. använder du de metoder som du förespråkar och är du produktiv och effektiv? Jag testar metoderna innan jag rekommenderar dem, men eftersom vi alla är olika och behöver hjälp med olika saker, så plockar jag ut de metoder som fungerar för mig. Oftast är jag så produktiv och effektiva som jag vill vara. Men även jag kan ha stunder när hjulen snurrar för fort eller när livet kommer emellan. :-) En person som dragit tester av produktiva metoder till sin spets är Chris Bailey. Han är kanadensaren som ägnat ett helt år att läras sig så mycket som möjligt om produktivitet och testat vad som funkar bäst. Här är några av hans bästa tips:

 1. Fokusera på rätt saker
  Lista de arbetsuppgifter och områden som ger mest utdelning när det gäller tid, energi och fokus. Var sedan noga med att prioritera dessa under din arbetsdag.
 2. De tre tråkiga råden
  Chris konstaterade även att de tre råden som ger mest effekt är:

  1. Ät bra
  2. Få tillräckligt med sömn
  3. Motionera
 3. Testa dig fram
  Försök inte att anpassa dig utifrån en speciell metod. Då är det lätt att ge upp. Testa dig istället fram med olika metoder för att se vad som fungerar bäst för just dig.
 4. Skapa en ny vana
  Det är alltid tufft att skapa nya vanor och rutiner. Då det krävs mycket kraft och tankeverksamhet att bryta något som du f.n. gör utan att fundera över. Det tar ca 3 veckor innan de nya tankebanorna är lika smidiga som de du hade innan. Håll därför ut i minst 21 dagar tills den nya rutinen fungerar utan ansträngning.
 5. De tre viktigaste delarnaProduktivtliv1
  I slutet på produktivitetsåret insåg Chris att han kunde kategorisera sina metoder inom tre kategorier: Hantera tid, energi och uppmärksamhet. Är du är duktig på att:

  1. sätta tidsramar och lägger ner mycket energi, men inte klarar av att fokusera är det lätt att du blir distraherad och inte fokuserar på rätt saker.
  2. engagera dig och fokusera på en uppgift, men om du inte sätter tidsramar är det lätt att du inte blir klar.
  3. Fokusera och planera din tid, men inte ha rätt energi är det lätt att skjuta upp saker.

Lyckas du planera din tid, behålla fokus och energi, så är chansen stor att du blir produktivare.

Nu har Chris beslutat sig för att förlänga sitt produktivitetsår till att även innefatta resten av sitt liv. Kommer fler tips från Chris i nästa inlägg.

(Källa: www.alifeofproductivity.com. )

Eva Jansén
Senaste inläggen av Eva Jansén (se alla)