Att styra sitt eget liv

”Vad är det för mening med att vara kung om du inte får bestämma över ditt eget liv?” utbrast Elma i nyss, i julkalendern Tusen år till julafton, där hon det här avsnittet prövar att leva som Gustav III som barn.

Det har hon ju verkligen rätt i.

Det får mig att tänka på entreprenören Angeli Sjöström. Angeli kom nyligen ut med boken Föräldraprenör, om att välja att vara närvarande, driven och engagerad såväl som företagare som förälder. Att det inte finns en motsättning mellan dessa roller, ibland kan de tvärtom stötta varandra. Jag är inte förälder, men tyckte ändå väldigt mycket om boken, eftersom jag delar Angelis bestämda åsikt att företagandet inte ska gå ut över ett gott liv utan tvärtom möjliggöra ett gott liv.

IMG_20151119_135214

Regn och rusk är inget hinder för kreativa visionsdagar.

Jag har en god vän, sparringpartner och ömsesidig mentor i coachen Anna Hagstedt. När någon av oss (oftast båda samtidigt av någon anledning) börjar känna den där frustrationen, känslan av att det finns något annat, att det är dags för nästa steg, då brukar vi ses och ta några visionsdagar tillsammans. Häromveckan var det dags igen.

Det var en lättnad när jag insåg att det är en naturlig del av företagandet för mig, faktum är att att det nog är en naturlig del av livet när jag tänker efter: att då och då tröttna radikalt på det jag sysslar med just nu och känna ett starkt behov av att höja ambitionsnivån eller blicka åt ett nytt håll. Oftast ändrar jag inte så väldigt mycket på ytan, men den inre förändringen är desto större. Det är dags för ett nytt trappsteg, en ny nivå.

Precis som vi brukar så promenerade vi tillsammans, trots regn och rusk, satt vid Annas köksbord med papper och färgpennor, lyssnade på inspirerande föreläsningar tillsammans och gjorde några kraftfulla visualiseringsövningar. Resultatet för mig blev en ny vision, en formulering som påminner mig om vad jag egentligen vill, på djupet.

Med en aktuell vision framför ögonen blir det så mycket lättare och roligare att sätta mig vid arbetsbordet på morgonen. Nu vet jag vart jag är på väg, jag vet varför jag gör det jag gör och jag har åter bestämt mig för att göra de som krävs för att komma framåt.

Visioner tenderar att förlora sin kraft efter ett tag. De behöver laddas med ny energi. Kanske är det lite som att förnya sina bröllopslöften? Att säga högt och tydligt varför jag driver företag (eller vad det nu gäller), vad jag vill uppnå och hur viktigt det är för mig att göra det.

Vad behöver du för att hålla din låga brinnande?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)