En plan som håller mig i rörelse

Den här veckan mjukstartar jag lite försiktigt efter tre veckors skön semester. Sommaren har äntligen kommit och jag har dörren öppen mot trädgården.

Jag ser över planeringen för det här kvartalet och sätter upp mina mål för veckan. Stänger av semestermeddelandet på mailen och raderar meddelandet på hemsidan om lite längre leveranstider för böcker under sommaren. Skriver veckans blogginlägg och schemalägger dem. Nu är jag redo.

Att planera och styra mitt företag är ungefär som att planera en trädgård. Jag och min sambo flyttade till en villa för drygt ett år sedan och nu är trädgården full av projekt, i olika stadier av planering eller förverkligande. Det kommer den förmodligen att vara för alltid, om jag ska tro vänner som bor i hus.

Trädgårdsplanering under körsbärsträdet

Foto: Thomas Lissing, www.thomaslissing.se

Vi började förra våren med att skapa två olika ritningar av huset och trädgården på stora blädderblockspapper. Sedan satte vi oss var för sig och skissade på våra respektive drömträdgårdar som vi presenterade för varandra när vi tänkt klart. Därefter gjorde vi ytterligare en skiss och började föra samman det som vi båda var överens om. Det var faktiskt förhållandevis lätt att komma överens.

Därefter har det blivit många, många nya versioner av den där skissen. Vi ändrar oss, upptäcker att det vi tänkte inte riktigt fungerar, hittar nya växter som vi inte kände till, får nya idéer och ändrar oss igen. Jag sparar de gamla skisserna, de är spännande att se hur drömmen har förändrats över tid.

Jag brukar planera mitt företagande på årsbasis för att sedan bryta ner planen i kvartal. Sedan planerar jag vecka för vecka, med utgångspunkt i kvartalsplanen. Varje nytt kvartal tar jag fram planen igen, stryker vissa mål och lägger till andra. Planerna är inte till för att styra mig. De är instrument som jag använder för att styra företagandet.

Vad är det för poäng med att skapa planer om jag inte följer dem utan kan ändra i dem när jag har lust? Jo, för att de håller mig i rörelse. När jag sätter upp mål och sedan strävar efter att uppnå dem händer det saker. Jag utvecklas, mitt företag utvecklas, mina tjänster utvecklas. Det är hela poängen.

Jag kan inte se runt hörn. För mig var det en befrielse att släppa tanken på en vattentät plan med mål som absolut måste uppnås. Det fungerar mycket bättre att se målen och planerna som hypoteser, gissningar, en karta som gäller just idag men som kan justeras imorgon.

Själva grunden, den röda tråden, förändras däremot inte. Den förfinas och blir tydligare för varje år. Det handlar om vilken skillnad jag vill göra som företagare och vilket liv jag vill leva. Det är stommen som alla mål och strategier viras kring. Det är det som är viktigt.

Hur planerar du, oavsett om du är företagare, anställd, förtroendevald eller fyller ditt liv med någonting helt annat? Vad har du upptäckt som fungerar för dig?

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)