Engagemanget lever!

Ni som brukar läsa mina inlägg vet att jag är en föreningsnörd som både i jobbet och på min fritid arbetar med ideella verksamheter och tycker att de fyller en stor samhällsfunktion.
Och jag vet hur svårt många tycker att det är att få människor att vilja vara engagerade, att ha en aktiv styrelse och en livskraftig förening. Och det tycker jag också är svårt, även om jag i teorin vet hur man kan arbeta för att förbättra de förutsättningarna.

Därför blir jag så glad när en vän delar den här artikeln på FB, en intervju med Lars Svedberg, professor i socialt arbete vid Ersta Sköndal högskola och mångårig forskare på engagemang.
Sedan 1992 bedriver han forskning kring svenskarnas engagemang och inställning till ideellt arbete. Den bygger på studier och intervjuer och görs regelbundet bland vuxna i Sverige och jag tänker därför att den är trovärdig.
Han konstaterar att ungefär hälften av alla vuxna svenskar på ett eller annat sätt utför ideellt arbete varje år! Och att de allra mest aktiva är de mellan 30 och 50 år, dvs småbarnsföräldrar, hur nu de hittar tid på dygnet? Men det är så klart till stor del barnens intressen, idrott, föräldraföreningar etc som engagemanget kanaliseras till. Och också till olika typer av hjälporganisationer och de som arbetar för en bättre värld.

Jag har sett den här siffrorna förut, och det intressanta är att de i princip är oförändrade över tid! Ända sedan 1950-talet har ungefär hälften av oss varit ideellt engagerade! Det var alltså inte bättre förr. Skillnaden är att det finns många fler föreningar i dag än för tex 25 år sedan, och engagemanget tar sig andra uttryck. Och det ökar, framförallt bland dem som är födda efter 1984. Så det där med att ”ungdomar nuförtiden är inte intresserade av föreningsarbete”, DET är en myt. Det är tvärtom vi 60- och 70-talister som är sämst på att engagera oss.

Hoppfullt för oss föreningsnördar, javisst! Jag ser fram emot att läsa slutrapporten baserad på 2014-års siffror. Vill du läsa mer så sök på Ersta Sköndal och Lars Svedberg eller Lars Trägårdh, det finns mycket intressant material kring våra ideella vanor att hitta där.

Glad torsdag!

Camilla Ländin
Senaste inläggen av Camilla Ländin (se alla)
1 svara
  1. Patrik Ekstrand
    Patrik Ekstrand says:

    Intressant!

    Men varför lider då ”föreningslivet” idag av bristande engagemang?

Kommentering är stängd.