Feedback fungerar. Även i Västafrika.

Igår kom jag hem från Sierra Leone, där jag hållit workshops för styrelsen för Amnesty Internationals sektion i landet, tillsammans med Amnestys svenska ordförande Sofia Halth.

Jag beskriver uppdraget i korthet här.

Workshop, feedback

Jag behöver reflektera mer över mina upplevelser i Sierra Leone innan jag börjar formulera mina insikter på allvar, så jag återkommer säkert om det i ett senare blogginlägg. Än så länge är jag bara uppfylld av en djup respekt för de anställda och de förtroendevalda inom Amnesty i Sierra Leone som steg för steg håller på att bygga upp ett framgångsrikt arbete för mänskliga rättigheter i ett land som för inte så många år sedan stod mitt i ett blodigt inbördeskrig.

Skillnaderna i de fysiska förutsättningar som råder i Sverige och i Sierra Leone är naturligtvis bråddjupa. Det påverkar vilket fokus som arbetet har. När frivilligorganisationer i Sverige nu börjar hitta inovativa sätt att använda sociala medier för aktivism och medlemsdialog så är man i Sierra Leone istället väldigt bra på att använda kreativa ”low tech” metoder för att skapa möjligheter för människor att delta i kampen för mänskliga rättigheter. Där har vi i Sverige som arbetar med demokratifrågor och medborgarinflytande en hel del att lära misstänker jag.

I vår workshop arbetade vi med några av de mer ”mjuka” delarna av en god arbetsmiljö. Kulturen, attityderna, ledarskapet. Roller, att hitta rätt balans mellan det strategiska och operativa arbetet, att utvärdera sitt arbete och att hålla visionen vid liv. Där har vi precis samma behov, oavsett standarden på elektriciteten och huruvida det finns vatten i kranen. Trots kulturella skillnader så är det samma verktyg och insikter som behövs för att skapa starka relationer och välfungerande grupper.

Det som fungerade allra bäst var feedbackövningen i slutet av dagen. Det var ingen överraskning. Jag har hittills inte stött på någon grupp som inte mår bra av att träna på att tala om vad de uppskattar hos varandra. Det var fint att se.

Lisa Moraeus
Senaste inläggen av Lisa Moraeus (se alla)
1 svara

Kommentering är stängd.