Lysstips: Cheferna – komedi eller tragedi?

Läsning och lyssning hänger ofta ihop med sommaren. Nu för tiden kan man vara lite var som helst och lyssna på lite vad som helst. Själv har jag lyssnat på två av totalt fem avsnitt av Sveriges Radios miniserie Cheferna. En dramakomedi om en urspårad managementkurs beskrivs den som. Hur urspårat det är får väl vara upp till var och en att bedöma. Eller hur komiskt det är. Själv ser jag det snarare som en alltför realistisk tragedi baserad på många av de trender som inte är helt ovanliga i olika ledarskapsprogram där man förväntas bli en bättre chef genom att lära känna sig själv, komma i kontakt med sina känslor, göra sig sårbar etc.

”Övningar” och ”coachande förhållningssätt” är stommen och deltagarna blir förförda i nuet eller säger sig i alla fall vara hänförda över kursledarens karisma och energi även om det efteråt lämnar en annan smak. Det ryser i min kropp och tänker: kan det verkligen vara så här? Pratar med ett par personer med erfarenheter av den här sortens aktiviteter och säger: ja, på det stora hela så är det ett inte helt ovanligt fokus. Det vill säga, ingenting om arbetet, verksamheten eller vad man behöver förstå och kunna för att göra det bättre eller enklare. Ingenting om organisering, ledning, styrning eller mänskliga relationer förknippade med det. Bara prat om den enskildes utveckling, känslor, tankar. Genomfört på ett för mig kränkande men tyvärr alltför igenkänningsbart sätt. En del av det har jag berört i några andra blogginlägg, bland annat: Få feedback- och le? och Vem bestämmer din bekvämlighetszon?

I morgon ska jag åka tåg och lyssna på fortsättningen. Kanske något även för dina hörlurar?

 

Cheferna dramakomedi SR

 

 

Följ mig på:

Lisbeth Rydén

Organisationskonsult / doktorand at EllErr Konsult
Jag driver ett eget företag, EllErr Konsult, där jag föreläser, utbildar och gör utredningar med inriktning på organisatorisk / psykosocial arbetsmiljö. Under 2010-2015 drev jag ett forskningsprojekt om organisatorisk arbetsmiljö vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning och utvärdering (CTA) vid Malmö högskola. Jag är på halvtid doktorand på Centrum för bank och finans (CEFIN) vid KTH, finansierad av Finansförbundet. Du kan läsa mer om mig och vad jag gör på: ellerr.se.
Följ mig på: