Prioritera som en vass krogrecensent – och sänk din stress
Prioritera som en vass krogrecensent – och sänk din stress
Har du någon gång varit engagerad i en ideell förening? En studentkår, ett fotbollslag, en pysselklubb eller en samling cupcake-tokiga hobbybagare? Eller har du kanske någon familjemedlem, vän eller släkting som alltid verkar ha något stort eller litet uppdrag att fixa till sin förening? Då vet du hur viktigt – och svårt – det kan vara att prioritera rätt. Därför bjuder jag på psykologens hemliga prioriterings-tips.
Vissa människor har en tendens att dras med i föreningslivets engagemang, optimism och strävan efter att skapa något som är större och mer meningsfullt än bara oss enskilda individer. Och mitt i allt engagemang finns en potentiell fälla: göra-allt-för-alla-fällan.
För en tid sedan blev jag kontaktad av en förening i Göteborg som undrade om jag kunde hålla en workshop för dem om stresshantering och utbrändhet. I den ideella världen är det vanligt med engagerade och driftiga människor som ibland åsidosätter sina egna behov i sin strävan att göra vad de tror på, brinner för eller drömmer om att förverkliga.
Ofta är dessa personer så drivna att de har svårt att sätta gränser och engagera sig “lagom” mycket. Stress och utbrändhetstendenser är med andra ord inte helt ovanliga inslag i det svenska föreningslivets vardag.
Stress, prioritering och det svåra i att göra “det viktigaste först”
Ett avsnitt av den workshop jag skapade för den här föreningen, handlade om att prioritera. Det är något som kan se enkelt ut på pappret – “gör det viktigaste först!” – men som blir betydligt svårare i praktiken. Vad är egentligen viktigast, av alla de sjutitoelva stora och så saker vi ständigt har på vår att-göra-lista? Utifrån vilket synsätt? Vem omkring oss blir mest glad, besviken eller lättad om vi gör en viss insats?
För att göra detta smått abstrakta dilemma lite mer konkret, skapade jag en liknelse: prioritering utifrån fyra olika typer av restauranger. Låter det konstigt? Jag ska förklara hur jag menar.
Skapa ordning med 4 möjliga prioriteringar
Det finns många sätt att skapa en prioriteringsordning. En vanligt förekommande modell är att gruppera saker utifrån två dimensioner: hög eller låg insats, och hög eller låg vinst. Det ger följande fyra möjliga prioriteringar, där 1 ger bäst värde och 4 ger sämst värde för insatsen:
- Liten insats, stor vinst
- Stor insats, stor vinst
- Liten insats, liten vinst
- Stor insats, liten vinst
För att illustrera den här modellen, använde jag mig i min stressworkshop av metaforen för fyra typer av restauranger: hålet-i-väggen, lyxkrogen, burgarhaket och snobbiga hype-stället. Låter det luddigt? Lugn, nedan ska jag förklara lite närmare hur jag menar – så att du ser hur du kan använda den här metaforen på dina egna prioriteringar i vardagen.
Prio 1: hemliga “hål-i-väggen-haket”
Högst upp på listan som nummer 1 har vi “hålet-i-väggen”-restaurangen. Det är stället du springer på av en slump och där maten är löjligt billig, stället kanske enkelt inrett, servicen genuin och trevlig – och maten bland det godaste du ätit. Framförallt på resor är detta den typ av ställen som många drömmer om och letar länge efter att hitta. Det är stället du berättar om för dina vänner när du kommer hem – “ah, ni skulle varit med, den nudelsoppan var kanske det godaste jag ätit någonsin!”.
Hålet-i-väggen-stället ger stor vinst för en liten insats, eller en stor matupplevelse för en liten peng. På samma sätt är det uppgifter av den här typen – sådant som går fort och enkelt och kan ge en stor utdelning – som vi bör prioritera högst.
Prio 2: lyxkrogen
På andra plats hittar vi lyxkrogen. Om du, liksom jag, är något av en matnörd, är du ibland villig att unna dig en dyrare middag eftersom du vet att du (förhoppningsvis!) kommer att få en otrolig, oförglömlig matupplevelse för pengarna. Vi köper något dyrt, men anser att det vi får för pengarna är värt den högre insatsen.
Vad gäller sakerna på att-göra-listan finns här saker som kanske är större och mer omfattande arbetsinsatser som behöver brytas ner i mindre steg, men som kan ge en stor utdelning längre fram som belöning för allt slit. Att t ex anordna en stor fest, konferens eller tillställning, som kräver mycket förarbete, jobb och planering, betalar sig mångfalt när man väl står där och hälsar gäster eller besökare välkomna och ser magiska saker hända mitt framför ögonen.
Prio 3: halvtrista hamburgerhaket
På tredje plats finns hamburger-haket, snabbmatsrestaurangen där du för en billig peng får enkel mat utan överraskningar eller wow-faktor. Hit går vi när två hungriga gnälliga barn som bråkar i baksätet börjar gå oss på nerverna och vi behöver näring utan krusiduller, nu på stört. Vi vet att vi inte får gourmetmat, men vi betalar inte heller många kronor.
På att-göra-listan kan detta vara rutinuppgifter som går fort och lätt men inte ger någon större utdelning, åtminstone i stunden. Att borsta tänderna, fylla skrivaren med papper eller köpa nya post-it-lappar är exempel på sådana rutinuppgifter.
Prio 4: överpris på snobbiga hype-krogen
På fjärde och sista plats hamnar sådant som kostar mer än det smakar, snobbiga krogar som kanske hypats av någon halvt partisk krogrecensent, men där personalen är snorkig, maten tråkig, servicen långsam och trivselfaktorn låg. Det är från sådana krogar vi går besvikna, kanske till och med förbannade, och skriver sura inlägg på Facebook eller TripAdvisor. “Gå inte hit, personalen är sur och oxfilén torr som en skosula!”
Praktisk övning
Ta fram din att-göra-lista, eller påbörja en ny om du inte har någon. Skriv ner åtminstone 4-5 saker som du behöver göra de närmaste dagarna, som att handla mat, fixa något på jobbet, ringa ett viktigt samtal osv. Markera sedan med siffrorna 1-4, utifrån restaurangmetaforen ovan, vad som ger mest (och minst) utdelning i förhållande till insatsen.
Får du några 4:or, det vill säga något som inte är värt insatsen alls? Kanske är det läge att stryka de sakerna från listan helt och hållet…
–Lina
- Rita livsträd för inspiration inför det nya året - 20 december 2016
- Sammanhang: 4 tips för att boosta motivationen - 6 december 2016
- Isberget: bemötande ovanför och under ytan - 22 november 2016