RUT-avdrag = ”tjänstefolk hos rika”?

Snart är det val i Sverige. Igår lyssnade jag på debatt om jobb där samtliga partier som nu sitter i riksdagen, var med. Jag blev mycket fundersam över några av argumenten och till och med lite upprörd över några.

I diskussionen om RUT-avdraget uttrycktes bland annat att bidraget  finansieras av staten för att de som är rika ska kunna ha ”tjänstefolk”.
Jag jobbade otroligt hårt, var borta mycket borta från hemmet under en ganska lång period. Det samma gällde min man. Vi tyckte att det här med städningen tärde på den lilla fritid vi hade och anlitade därför ett städbolag och varannan vecka kom personal från bolaget och städade vårt hus. Det var fantastiskt skönt att slippa ifrån det och istället ägna oss åt varandra.

Städaren berättade för mig att hade  inte RUT-avdraget funnits hade hen varit arbetslös. Företaget hade nämligen kunnat bildas tack vare skattefinansieringen.
Betraktade jag städaren som ”tjänstefolk”? Nej, verkligen inte! Jag betraktade hen som YRKESMÄNNISKA! Är vi då rika? Nej, verkligen inte. Vi är ett typiskt ”medelklasspar” som arbetade mycket och var oerhört ansträngda på många sätt.

Som jag ser det gör avdraget det möjligt för människor att själva skapa jobb och en möjlighet för dem som jobbar mycket att få lite lättnad i sina liv. Utan att behöva vara förmögna!

Istället tycker jag att den som uttrycker sig på det viset – ”tjänstefolk åt rika” har en nedlåtande attityd till de kvinnor OCH män, som vill arbeta och slippa gå på bidrag. För bidraget riktar sig inte till städarna/städfirman, utan till oss som köper tjänsten!!

Att folk kan våga starta företag är ju jättebra för samhället. Och är det då inte bättre att lägga pengarna på skattelättnader i form av RUT än att lägga samma pengar på bidrag till dem som då skulle gå arbetslösa?

En annan aspekt är att ingen – vad jag kan påminna mig – har sagt samma sak om ROT-avdraget? Ingen har kallat det ett bidrag för att rika ska kunna köpa sig ”tjänstefolk”, mig veterligt!

Ett politiskt inlägg kan tyckas. Men för mig är det här inte partipolitiskt, det är en fråga om arbetspolitik och om att jag tycker att politiker i en sådan här debatt behöver fundera på sin inställning till vissa yrkesgrupper!

 

(Jag har ändrat i rubrik och text från tjänstekvinnor till tjänstefolk, eftersom jag upptäckte att det var felciterat!)

Cecilia Sahlström
Senaste inläggen av Cecilia Sahlström (se alla)